info:eu-repo/semantics/article
Frequency of Campylobacter spp in BARF food for dogs marketed in Lima, Peru
Frecuencia de Campylobacter spp en alimentos BARF para perros comercializadas en Lima, Perú
Registro en:
10.15381/rivep.v33i4.23342
Autor
Saldaña Martinez, Kiara
Morales-Cauti, Siever
Institución
Resumen
The aim of this study was to determine the frequency of Campylobacter spp in biologically appropriate raw food (BARF) for dogs that are marketed in Lima, Peru. One hundred random samples of BARF food were collected from 10 commercial brands. Samples were collected from different batches. The horizontal method for the detection and enumeration of Campylobacter spp (ISO 10272-1:2017) was performed. Bolton Broth was used as enrichment medium and a CCDA selective medium, followed by a second Karmali selective medium for Campylobacter. Suspicious colonies were reseeded on Blood Agar. Campylobacter spp strains were isolated in 5 + 4.2% (5/100) of the samples. El estudio tuvo como objetivo determinar la frecuencia de Campylobacter spp en alimento crudo biológicamente apropiado (BARF) para perros que se comercializan en Lima, Perú. Se recolectaron 100 muestras al azar de alimento BARF, provenientes de 10 marcas comerciales y de lotes diferentes. Se realizó el método horizontal para la detección y enumeración de Campylobacter spp (ISO 10272-1:2017). Se empleó el Caldo Bolton como medio de enriquecimiento y un medio selectivo CCDA, seguido de un segundo medio selectivo Karmali para Campylobacter. Las colonias sospechosas fueron resembradas en Agar Sangre. Cepas de Campylobacter spp fueron aislada en el 5 + 4.2% (5/100) de las muestras.