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Assessment of glutamine and glutamic acid in guinea pig (Cavia porcellus) diets on the structure and intestinal enzymatic activity, and the productive and economic performance
Evaluación de glutamina y ácido glutámico en dietas de cuyes (Cavia porcellus) sobre la estructura y actividad enzimática intestinal y el desempeño productivo y económico
Registro en:
10.15381/rivep.v33i1.20003
Autor
Castillo Soto, W.
Huamán Dávila, A. M.
Sánchez Capristan, A.
Institución
Resumen
The effect of glutamine and glutamic acid added to the diet of guinea pigs (Cavia porcellus) on the intestinal structure and the activity of digestive enzymes, as well as on the productive and economic response, was determined. In total, 100 guinea pigs of both sexes, 15 days old, with an initial weight of 358.8 + 27.5 g were used in two phases (Initial from 15 to 32 days and Growth from 33 to 74 days of age). Four levels of the commercial product AminoGut® (0, 0.025, 0.050 and 0.075%) were included in the diet through a complete randomized design with four repetitions. A better body weight gain and feed conversion rate were observed in the initial phase through a quadratic trend (p<0.05), with a better response at the level of 0.056% of inclusion; however, there was no significant effect on the growth phase or the global one. In the intestinal structure, on day 5 of weaning, deeper crypts with higher inclusion levels were observed, but without affecting the villi/crypt ratio. Likewise, the activity of the maltase enzyme showed a quadratic trend (p<0.05) with higher activity at the estimated level of 0.048% of AminoGut® in the diet, although there was no effect on day 8 post-weaning. The economic benefit and profitability were greater in the treatments that received higher levels of inclusion. It is concluded that the supplementation of glutamine and glutamic acid was satisfactory for the productive and economic performance of the guinea pigs, giving better responses with the higher levels used in the diet. Se determinó el efecto de la glutamina y del ácido glutámico adicionados a la dieta de cuyes (Cavia porcellus) sobre la estructura intestinal y la actividad de las enzimas digestivas, así como sobre el comportamiento productivo y económico. Se utilizaron 100 cuyes de ambos sexos, de 15 días de edad, con peso inicial de 358.8 + 27.5 g en dos fases (Inicial de 15 a 32 días y de crecimiento de 33 a 74 días de edad). Se incluyó en la dieta cuatro niveles del producto comercial AminoGut® (0, 0.025, 0.050 y 0.075%) a través de un diseño completo al azar con cuatro repeticiones. Se observó una mejor ganancia de peso y conversión alimenticia en la fase de inicio a través de un comportamiento cuadrático (p<0.05), con mejor respuesta en el nivel de 0.056% de inclusión; sin embargo, no hubo efecto significativo en la fase de crecimiento ni en el global. En la estructura intestinal, en el día 5 del destete, se observó criptas más profundas con mayores niveles de inclusión, pero sin afectar la relación vellosidad/cripta. Asimismo, la actividad de la enzima maltasa mostró un comportamiento cuadrático (p<0.05) con mayor actividad en el nivel estimado de 0.048% de AminoGut® en la dieta, aunque no hubo efecto en el día 8 posdestete. El beneficio económico y la rentabilidad fueron mayores en los tratamientos que recibieron mayores niveles de inclusión. Se concluye que la suplementación de glutamina y ácido glutámico fue satisfactoria para el desempeño productivo y económico de los cuyes, dando mejores respuestas con los mayores niveles utilizados en la dieta.