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Effect of supplementation with Saccharomyces cerevisiae on milk production and quality in cattle from Valle de Sibundoy, Putumayo, Colombia
Efecto de la suplementación con Saccharomyces cerevisiae en la producción y calidad de leche en bovinos del Valle de Sibundoy, Putumayo, Colombia
Registro en:
10.15381/rivep.v32i6.19977
Autor
Narváez Herrera, Juan Pablo
Riascos Vallejos, Adrián Rolando
Cisneros Montenegro, José Mauricio
Institución
Resumen
The aim of this study was to evaluate the effect of inclusion of two levels of Saccharomyces cerevisiae in the production and composition of bovine milk from the high tropics of the department of Putumayo, Colombia. Twelve Holstein cows were used at the beginning of lactation and of 450 kg of body weight, in a cross-over design. The cows were assigned to two treatments with two inclusion levels of S. cerevisiae (T1, 100 g and T2, 150 g) in the supplement. The study was conducted in two periods of 12 days (seven days of adaptation and five days of evaluation). The quality and production of milk were determined, as well as the indicators of the metabolic profile (glucose, cholesterol and blood urea nitrogen). No significant differences were found for milk production (14.86 vs 14.27 kg cow day) or in the metabolic profile, but there was a higher proportion of protein and fat in the milk of T1 cows (p <0.05). El objetivo del estudio fue evaluar el efecto de inclusión de dos niveles de Saccharomyces cerevisiae en la producción y calidad de la leche de bovinos del trópico alto del departamento del Putumayo, Colombia. Se utilizaron 12 vacas Holstein a inicios de lactación y de 450 kg de peso promedio, en un diseño cross over. Las vacas fueron asignadas a dos tratamientos con dos niveles de inclusión de S. cerevisiae (T1, 100 g y T2 150 g) en el suplemento. Se trabajo en dos periodos de 12 días (siete días de adaptación y cinco días de evaluación). Se determinó la calidad y la producción de leche, así como los indicadores del perfil metabólico (glucosa, colesterol y nitrógeno ureico en sangre). No se encontraron diferencias significativas para la producción de leche (14.86 vs 14.27 kg vaca día) ni en el perfil metabólico, pero hubo una mayor proporción de proteína y grasa en la leche de las vacas de T1 (p<0.05).