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E. coli biotype 1 and E. coli O157:H7 determination in cattle carcasses at processing plants in the department of Atlántico (Colombia)
Determinación de E. coli biotipo 1 y E. coli O157:H7 en canal de carne bovina en plantas de beneficio del departamento del Atlántico (Colombia)
Registro en:
10.15381/rivep.v32i3.18476
Autor
Rosado-Porto, David
Bonivento-Calvo, Jenifer
Salcedo-Mendoza, Soraya
Molina-Castillo, Ailen
Maestre-Serrano, Ronald
García, Aracely Del Carmen
Institución
Resumen
Carcass contamination with E. coli O157:H7, the etiological agent of Acute Diarrheal Disease (ADD) during slaughter is the primary route for contamination of minced beef. The aim of this study was to determine the prevalence of generic E. coli biotype 1 and E. coli O157:H7 in cattle slaughtered in processing plants in the department of Atlántico. In total, 224 bovine carcasses from processing plants in four municipalities were analyzed. The samples were processed in the Public Health Laboratory of the department of Atlántico. E. coli O157:H7 were determined by the VIDAS UP method, E. coli O157 (including H7) (ECPT) and biotype 1 E. coli using TBX agar (Oxoid), ISO 16649-2: 2000 method. The prevalence of E. coli O157:H7 was 0.45% and of generic E. coli biotype 1 was 0.89% in samples with E. coli biotype 1 counts >100 CFU/cm2. In 54% of the carcasses with the presence of E. coli, the concentrations ranged between 1 and 758 CFU/cm2. It is concluded that the prevalence of E. coli O157:H7 found was low (0.45%); however, it indicates the presence of this pathogenic strain in the area, therefore, it is necessary to strengthen the surveillance for outlets and distributors. La contaminación de la canal con E. coli O157:H7, agente etiológico de la Enfermedad Diarreica Aguda (EDA), durante el sacrificio es la ruta primaria para la contaminación de la carne picada de vacuno. El objetivo del presente estudio fue determinar la prevalencia de E. coli biotipo 1 genérico y E. coli O157:H7 en bovinos sacrificados en plantas de beneficio del departamento del Atlántico. Se analizaron 224 canales de bovino provenientes de plantas de beneficio de cuatro municipios. Las muestras fueron procesadas en el Laboratorio de Salud Pública del departamento del Atlántico. Se determinó E. coli O157:H7 por el método VIDAS UP E. coli O157 (incluyendo H7) (ECPT) y E. coli biotipo 1, usando agar TBX (Oxoid), método ISO 16649-2:2000. La prevalencia de E. coli O157:H7 fue de 0.45% y de E. coli biotipo 1 genérico fue de 0.89% en muestras con recuentos de E. coli biotipo 1 >100 UFC/cm2. En 54% de las canales con presencia de E. coli, las concentraciones oscilaron entre 1 y 758 UFC/cm2. Se concluye que la prevalencia de E. coli O157:H7 encontrada fue baja (0.45%); sin embargo, indica presencia de esta cepa patógena en la zona, por lo que se requiere fortalecer la vigilancia para expendios y distribuidores.