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Effect of low-density lipoproteins and trehalose on antioxidant enzymatic activity of cryopreserved bovine semen
Efecto de las lipoproteínas de baja densidad y la trehalosa sobre la actividad enzimática antioxidante del semen bovino criopreservado
Registro en:
10.15381/rivep.v30i1.15680
Autor
Varela G., Elizabeth
Rojano, Benjamín A.
Restrepo B., Giovanni
Institución
Resumen
The aim of this study was to evaluate the enzymatic antioxidant capacity of cryopreserved bovine semen with different sources of low-density lipoproteins (LDL) and trehalose (T). Ten ejaculates selected from five bulls were cryopreserved under the treatments: LDL (8% m/v), T (100 mM), TLDL (100 mM T and 8% m/v LDL), centrifuged egg yolk (CEY, 20% v/v) and egg yolk (EY, 20% v/v) as control treatment. After the semen thawing process, the antioxidant enzymatic capacity of catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPx) of bovine semen were evaluated by spectrophotometry plus its relationship with spermatic kinetic parameters. A completely random model was used. The normality of the variables was validated by the Kolmogorov- Smirnov test. The sources of variation were evaluated through a mixed model. The comparison of the adjusted means between the treatments was carried out using the Tukey test. EY, CEY and LDL treatments increased the antioxidant activity of CAT and GPx and correlated positively with the kinetic parameters and the integrity of the sperm membrane (p<0.05). No differences were found between LDL and TLDL with respect to the activity of CAT and GPx. The enzymatic activity of SOD was similar in all treatments compared to the control (EY). T did not improve the antioxidant activity of the enzymes used. It is concluded that the diluents with EY, CEY and LDL improve the antioxidant activity of CAT and GPx, generating a positive correlation with the seminal quality. El objetivo de este estudio fue evaluar la capacidad antioxidante enzimática del semen bovino criopreservado con diferentes fuentes de lipoproteínas de baja densidad (LDL) y trehalosa (T). Diez eyaculados seleccionados a partir de cinco toros fueron criopreservados bajo los tratamientos: LDL (8% m/v), T (100 mM), TLDL (T 100 mM y LDL 8% m/v), yema de huevo centrifugada (YHC, 20% v/v) y yema de huevo (YH, 20% v/v) como tratamiento control. Se evaluó la capacidad enzimática antioxidante de la catalasa (CAT), la superóxido dismutasa (SOD) y la glutatión peroxidasa (GPx) del semen bovino luego de la descongelación por espectrofotometría y su relación con los parámetros cinéticos espermáticos. Se utilizó un modelo completamente al azar. La normalidad de las variables se validó mediante la prueba de Kolmogorov-Smirnov. Las fuentes de variación se evaluaron a través de un modelo mixto. La comparación de las medias entre los tratamientos se llevó a cabo utilizando la prueba de Tukey. Los tratamientos YH, YHC y LDL aumentaron la actividad antioxidante de CAT y GPx y se correlacionaron positivamente con los parámetros cinéticos y la integridad de la membrana espermática (p<0.05). No se encontraron diferencias entre LDL y TLDL con respecto a la actividad de CAT y GPx. La actividad enzimática de SOD fue similar en todos los tratamientos en comparación con el control (YH). T no mejoró la actividad antioxidante de las enzimas utilizadas. Se concluye que los diluyentes con YH, YHC y LDL mejoran la actividad antioxidante de CAT y GPx, generando una correlación positiva con la calidad seminal.