info:eu-repo/semantics/article
Quality of milk collected in small farms of Cotopaxi, Ecuador
Calidad de leche acopiada de pequeñas ganaderías de Cotopaxi, Ecuador
Registro en:
10.15381/rivep.v30i1.15679
Autor
Guevara-Freire, Deysi
Montero-Recalde, Mayra
Valle, Luciano
Avilés-Esquivel, Diana
Institución
Resumen
The compositional, physicochemical and hygienic quality of the raw milk collected in two dairy plants in Cotopaxi, Ecuador was analyzed and compared with the Ecuadorian regulations. Ten suppliers were selected per company for a total of 210 samples per dairy plant in 21 consecutive days. The compositional quality (fat) was measured with the INEN 0012 standard, for the physicochemical quality the analysis methods of the standards INEN 0009, INEN 0011, INEN 0013, CONVENIN 1315-79 were used. For hygienic quality was used the AOAC 990.12 standard and to determine antibiotic residues the AuroFlow BTS Combo Strip Test kit was used. The variables of acidity, fat, relative density, color, odor, aspect, pH and antibiotic residues showed compliance with the Ecuadorian regulations and did not show significant differences between the dairy plants. Conversely, the fat and pH content were different between the dairy plants (p<0.05). The hygienic quality of the milk reported a high count of mesophilic aerobic microorganisms (7.58E + 07 CFU/ml and 8.02E + 07 CFU/ml) without differences between dairy plants. In conclusion, most of the parameters of physicochemical and compositional quality of milk from smallholder producers are adjusted to national regulations, except for temperature and microbiological quality, results attributed to the inadequate milking and milk storage procedures. Se analizó la calidad composicional, fisicoquímica e higiénica de la leche cruda acopiada en dos empresas procesadoras de lácteos en Cotopaxi, Ecuador, y se comparó con las normativas ecuatorianas. Se seleccionaron 10 proveedores por empresa para un total de 210 muestras por empresa colectadas en 21 días consecutivos. La calidad composicional (grasa) se midió con base a la norma INEN 0012, para la calidad fisicoquímico se utilizaron los métodos de análisis de las normas INEN 0009, INEN 0011, INEN 0013, CONVENIN 1315-79. Para la calidad higiénica se utilizó la norma AOAC 990.12 y para determinar residuos de antibiótico se usó el kit AuroFlow BTS Combo Strip Test. Las variables de acidez, materia grasa, densidad relativa, color, olor, aspecto, pH y antibiótico mostraron cumplimiento de la normativa ecuatoriana y no presentaron diferencias significativas entre las empresas receptoras. Contrariamente, el contenido de grasa y pH fueron diferentes entre las empresas (p<0.05). La calidad higiénica de la leche reportó un alto recuento de microorganismos aerobios mesófilos (7.58E+07 UFC/ml y 8.02E+07 UFC/ml) sin diferencias entre empresas. En conclusión, la mayoría de los parámetros de calidad fisicoquímica y composicional de la leche proveniente de unidades de producción familiar se ajustan a la normativa nacional, a excepción de la temperatura y la calidad microbiológica, resultados que se le atribuye a la inadecuada práctica de ordeño y almacenamiento de la leche.