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Evaluación de la actividad antioxidante y antibacteriana del tocosh de papa (Solanum tuberosum)
Evaluation of antioxidant and antibacterial activity of potato (Solanum tuberosum) tocosh
Autor
Yábar Villanueva, Emilio Fredy
Reyes De la Cruz, Vilma
Casas Vásquez, Juan
Institución
Resumen
The antioxidant and antibacterial activity of tocosh and tocosh serum has been evaluated during fermentation. Tocosh fermented in laboratory and traditional tocosh were used, and tocosh serum (fermented potato water concentrated up to 10, 20 and 30%) was used. Antioxidant activity (DPPH●+method) was determined. The antibacterial activity was determined by inhibition percentage(Kirby and Bauer discdiffusion) with 20 µg ampicillin discs as a reference for E. coli and oxacillin 1 µg for S. aureus and the minimum inhibitory concentration of the extracts against Escherichia coli ATCC 25922 and Staphylococcus aureus subsp. aureus ATCC 25923 by micro dilution in broth.The increase in antioxidant activity and inhibition percentage against E. coli and S. aureus have a logarithmic tendency, with higher values at 30 days of fermentation. E.coli is resistant to tocosh serum, intermediate to traditional tocosh and sensitive to laboratory tocosh, indicating that laboratory tocosh has a higher inhibitionpercentage, while S.aureus is sensitive to both types of tocosh, indicating that Tocosh as an extract has a higher antibacterial activity compared to tocosh serum. The minimum inhibitory concentration of tocosh against E.coli is 25% and against S. aureus is 0.781%, by demonstrating that tocosh inhibits S.aureus significantly more than E. coli. Se ha evaluado la actividad antioxidante y antimicrobiana del tocosh y de suero de tocosh durante su fermentación. Se utilizó Tocosh fermentado en laboratorio y tocosh elaborado artesanalmente, también se utilizó suero de tocosh (agua de la papa fermentada concentrada hasta 10, 20 y 30%). Se determinó la actividad antioxidante método DPPH●+. Se determinó la actividad antibacteriana mediante el porcentaje de inhibición (difusión en disco Kirby y Bauer) con discos de ampicilina 20 µg como referencia para E. coli y oxacilina 1 µg para S aureus y la concentración mínima inhibitoria de los extractos frente a Escherichia coli ATCC 25922 y Staphylococcus aureus ATCC 25923 mediante micro dilución en caldo.El incremento de la actividad antioxidante y del porcentaje de inhibición frente a E. coli y S. aureus tienen una tendencia logarítmica, con valores más altos a los 30 días de fermentación. E.coli es resistente a los sueros del tocosh, intermedio al tocosh artesanal y sensible al tocosh de laboratorio, indicando que el tocosh de laboratorio presenta mayor porcentaje de inhibición, mientras que S.aureus es sensible a los dos tipos de tocosh, indicando que el tocosh como extracto tiene mayor actividad antibacteriana comparada al suero de tocosh. La actividad mínima inhibitoria del tocosh frente a E.coli es 25% y frente a S. aureus es 0.781%, demostrando que el tocosh inhibe a S.aureus significativamente más que a E. coli.
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