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Pretratamiento ácido de residuos de Apio (Apium Graveolens)
Acid pretreatment of Celery waste (Apium Graveolens)
Registro en:
10.26490/uncp.prospectivauniversitaria.2020.17.1396
Autor
Eufracio Arias, Wilder E.
Sanabria Pérez, Elías A.
Institución
Resumen
The research determined the influence of time, temperature and H2SO4 dose on the characteristics of cellulose and glucose concentration in the acid pretreatment of celery residues, in such a way that the pretreated celery residues have the best conditions for the hydrolysis and subsequent fermentation, and having ethanol as the final product. The experimental part consisted of collecting and preparing the celery residues, preparing the DNS reagent and elaborating the glucose calibration curve that is used to determine the concentration of reducing sugars, carrying out the acid pretreatment to 25 g of residues in each experiment and determining cellulose morphology with the Mira 3 Tescan scanning electron microscope (SEM). The variables that were evaluated are the concentration of H2SO4 (0.1%, 2.5% and 4.0%), temperature (60, 70 and 80 °C) and time (2, 3 and 4 hours) and the experiments of the experimental design were followed. From the initial tests, the low levels of the variables are the best conditions of the acid pretreatment due to the morphology they present that agree with what is indicated in the literature, with this the production of glucose in hydrolysis will be higher and ethanol in fermentation En la investigación se determinó la influencia del tiempo, temperatura y dosis de H2SO4 en las características de la celulosa y concentración de glucosa en el pretratamiento ácido de los residuos de apio, de tal manera que los residuos de apio pretratados tengas las mejores condiciones para la hidrólisis y posterior fermentación, y tener como producto final etanol. La parte experimental consistió en colectar y preparar los residuos de apio, preparar el reactivo DNS y elaborar la curva de calibración de la glucosa que sirve para determinar la concentración de azucares reductores, realizar el pretratamiento ácido a 25 g de residuos en cada experimento y determinar la morfología de la celulosa con el microscopio de barrido electrónico (SEM) Mira 3 Tescan. Las variables que se evaluó son la concentración del H2SO4 (0.1%, 2.5% y 4.0%), temperatura (60, 70 y 80 °C) y tiempo (2, 3 y 4 horas) y se siguió las experimentaciones del diseño experimental. De las pruebas iniciales, los niveles bajos de las variables son las mejores condiciones del pretratamiento ácido por la morfología que presentan que concuerdan con lo indicado en la literatura, con ello la producción de glucosa en la hidrólisis será mayor y etanol en la fermentación.