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EXTRACCIÓN POR FLUIDO SUPERCRÍTICO DE CO2 Y CUANTIFICACIÓN DE CAPSAICINOIDES DE ROCOTO (Capsicum Pubescen) DEL VALLE DEL MANTARO
EXTRACTION BY CO2 SUPERCRITICAL FLUID AND HOT PEPPER CAPSAICINOIDS QUANTIFICATION (Capsicum Pubescen) FROM THE MANTARO VALLEY
Registro en:
10.26490/uncp.prospectivauniversitaria.2011.8.1243
Autor
Gamarra Mendoza, Norma
Bontemps Hernández, Ivan
Coronel Bonifacio, Edith
Velásquez Rodríguez, Silvia
Granza Muñoz, Servan
Institución
Resumen
The chromatograms obtained allowed to identify and quantify the fractions of capsaicinoids of the oleoresin of Capsicum sp. (Hot peppers) T2 treatment at 40 ° C and 400 bar, permitted greater extraction as opposed to other conditions, being Nordihidrocapsaicin (NDHC) = 770.51 (17%), Capsaicina (CAP) = 1471.22 (33%) and Dihidrocapsaicina (DHC) = 2116.19 (49%) for a total of 4357.92 u/g ms of capsaicinoids, and with a pungency of SHU = 65368.76, the relationship of these fractions indicates that the dihydrocapsaicin 1:0.69:0.36 is in greater proportion in this species of Capsicum sp. In conclusion, the results of this study showed that the SFE-CO2is an available method for routine extraction of capsaicinoids from dried and ground rocoto with 12% humidity and with many advantages of easy removal, free of contaminants, and rapid quantification of fractions of capsaicinoids. Los cromatogramas obtenidos permitieron identificar y cuantificar las fracciones de capsaicinoides de la oleorresina de rocoto. El tratamiento T2 a 60°C y 200 bar, permitió la mayor extracción a diferencia de las otras condiciones, siendo Nordihidrocapsaicina (NDHC) = 770.51 (17%); Capsaicina (CAP) =1471.22 (33%) y Dihidrocapsaicina (DHC) = 2116.19 (49%) haciendo un total de capsaicinoides de 4357.92 ug/g ms, y con una pungencia de SHU= 65368.76; la relación de estas fracciones 1:0.69:0.36 señala que la dihidrocapsaicina se encuentra en mayor proporción en esta especie de Capsicum pubescen. En conclusión, los resultados de este estudio demostraron que el SFE – CO2 es un método disponible para extracciones rutinarias y selectivas de capsaicinoides de rocoto seco y molido con 12% de humedad y con muchas ventajas de fácil extracción, libre de contaminantes y cuantificación rápida de fracciones de capsaicinoides.