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VALIDACIÓN DE UNA TECNOLOGÍA APROPIADA PARA EL CULTIVO DE CAPULÍ (Physalis peruviana L.) PARA LAS CONDICIONES DEL VALLE DEL MANTARO
VALIDATION OF AN APPROPRIATE TECHNOLOGY FOR THE CULTIVATION OF CAPULÍ (Physalis peruviana L.) FOR THE VALLEY THE MANTARO CONDITIONS
Registro en:
10.26490/uncp.prospectivauniversitaria.2006.3.1235
Autor
Marmolejo Gutarra, Doris
Ramírez Valerio, Edgar
Bullón Ames1, Juan
Institución
Resumen
Capuli (Physalis peruviana L.) native species of Perú, restricted cultivation in family gardens, at present comes being reevaluated because its medicinal and nutritious quality. Many institutions have taken importance by being an alternative and potential cultivation for the rural population, and their great adaptation to the environmental conditions of the valley. The present study was developed from the 2000 to 2003, it was considered like factors in study: types of substrates, density of sowing, types of tutors, uses and agronomic management. The results obtained were: the substrate compost emphasized for yield of fruits with 0,422 kg/plant; for distances occupied the first place the density 1,20 x 1,00 m with a yield of 0,596 kg/plant, in the use of tutors the individual stake with a yield of 1,88 kg/plot, according to the result of the survey on the use of the Capulí the 51% of the population in the left margin destines to personal use and 37% as natural medicine; in the right margin a 50% for personal use and the 37% like natural medicine. As proposal of solution of agronomic management and uses of Capulí, it is proposed: to use sustainable agriculture. Likewise, to promote the consumption in fresh state and processed, in this manner to obtain aggregate value. Capulí (Physalis peruviana L.) especie nativa del Perú, cultivo restringido en huertos familiares, actualmente viene siendo revalorado por su calidad nutricional y medicinal. Muchas instituciones han tomado importancia por ser un cultivo potencial y alternativo para la población rural, y su gran adaptación a las condiciones ambientales del valle. El trabajo se desarrolló del 2000 al 2003, se consideró como factores en estudio: tipos de sustratos, densidad de siembra, tipos de tutores, usos y manejo agronómico. Los resultados obtenidos es como sigue: el sustrato compost destacó para rendimiento de frutos con 0,422 kg/planta, para distanciamientos ocupó el primer lugar la densidad 1,20 x 1,00 m con un rendimiento de 0,596 kg/planta, en el uso de tutores sobresalió la estaca individual con un rendimiento de 1,88 kg/parcela; según el resultado de la encuesta sobre el uso del capulí el 51% de la población en la margen izquierda lo destina al autoconsumo y el 37% como medicina natural; en la margen derecha un 50% para autoconsumo y el 37% como medicina natural. Como propuesta de solución al manejo agronómico y usos del capulí, se propone: utilizar una agricultura sostenible. Asimismo, promocionar el consumo en estado fresco y procesado, de esta manera obtener valor agregado.