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Storing soybeans (Glycine max) in silo bags: economic outcomes and grain loss risk
Fecha
2020-12-01Registro en:
0370-4661 (print)
1853-8665 (online)
Autor
Urcola, Hernan Alejandro
Bartosik, Ricardo Enrique
Resumen
Silo bags have the potential to increase grain marketing efficiency and to give farmers additional bargaining power. However, silo bags are prone to tearing that can cause grain losses. This article assesses the economic outcomes of storing soybeans in silo bags, as compared to grain commercial storage facilities, considering the risk of grain losses. A bio-economic model of soybean storage is developed and calibrated for Southeastern Argentina. The soybean loss modelling is based on empirical measurements of silo bag losses. Results indicate that both silo bag and grain storage facility profits break-even, with 2% soybean losses. When soybean losses range between 0% and 5%, optimal storage time varies from 8.5 to 9.6 months, respectively. Results show that silo bag storage may not be optimal with 10% losses, and that a 3% price premium can compensate losses of up to 5%. Silo bags constitute a feasible storage alternative that can provided more flexibility to argentine agro industrial system in situations of limited storage capacity or of logistic problems. El silo bolsa tiene el potencial de incrementar la eficiencia del comercio de granos y de dar a los productores un mayor poder de negociación, pero es propenso a sufrir roturas que pueden causar pérdidas de grano. Este artículo evalúa los resultados económicos del almacenamiento de soja en silo bolsa considerando el riesgo de pérdida
de granos en comparación con el almacenamiento de soja en un acopio comercial. Se desarrolló y calibró un modelo bioeconómico de almacenamiento y comercialización
de soja para el sudeste de Argentina. El proceso de pérdidas de soja modelado se basa en mediciones de las pérdidas experimentadas por silos bolsa reales. Los resultados indican que las ganancias obtenidas utilizando el silo bolsa y el acopio se igualan con
2% de pérdidas de la soja almacenada. Cuando las pérdidas de soja oscilan entre el 0% y el 5%, resulta óptimo almacenar entre 8,5 y 9,6 meses, respectivamente. Los resultados indican que con un 10% de pérdidas, no es óptimo almacenar en el Sb, y que la obtención de un diferencial de precio del 3% puede compensar pérdidas de soja de hasta 5%. Por lo tanto, el Sb constituye una alternativa económicamente factible que puede dotar de mayor flexibilidad al sistema agroalimentario en situaciones de falta de capacidad de almacenaje o de problemas de logística.