dc.creatorValiente, Liliana
dc.creatorOhaco Dominguez, Elizabeth Haydee
dc.creatorDe Michelis, Antonio
dc.date.accessioned2018-12-19T13:56:53Z
dc.date.accessioned2023-03-15T13:57:40Z
dc.date.available2018-12-19T13:56:53Z
dc.date.available2023-03-15T13:57:40Z
dc.date.created2018-12-19T13:56:53Z
dc.date.issued2016-01
dc.identifier1534-2581
dc.identifierhttps://www.redalyc.org/articulo.oa?id=68543668001
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/4116
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/6207322
dc.description.abstractThe influence of drying conditions on antiradical power, total phenols, flavonoids, and surface color in frozen basidiocarps of Pleurotus ostreatus was studied. Drying was carried out in an experimental rig, air velocity of 2 m/s, 5% relative humidity, and at different temperatures (50 C, 60 C, 70 C). Total phenols were determined according to the Folin-Ciocalteau method, flavonoids by complex formation with AlCl3 , and antiradical power by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH). Surface color was also measured. A decrease was observed in the content of flavonoids during the first 15 min of drying in all temperatures tested. The content of total phenols increased, but subsequent stabilization was noted as drying progressed. Higher temperatures of the drying air preserved the antiradical power. A drying air temperature of 60 C was suitable for variables studied, showing P. ostreatus adequate stability of total phenols, antiradical power, and color. This process allows the use of oyster mushrooms out of season.
dc.description.abstractSe estudió la influencia de las condiciones de deshidratación sobre el poder antirradicalario, fenoles totales, flavonoides, y color superficial de basidiocarpos congelados de Pleurotus ostreatus. El secado se efectuó en equipo experimental, con una velocidad de aire de 2 m/s, 5% de humedad relativa, y distintas temperaturas (50 C, 60 C, 70 C). La determinación del contenido de fenoles totales se realizó de acuerdo al método de Folin-Ciocalteau, flavonoides por la formación de complejo con AlCl3 , y poder antirradicalario por el 1,1-difenil-2-picrilhidracilo (DPPH). También se evaluó el color superficial por colorimetría. Se observó un marcado descenso en el contenido de flavonoides durante los primeros 15 min de secado, en todas las temperaturas ensayadas. También se observó un aumento en el contenido de fenoles totales, así como su posterior estabilización a medida que transcurría el secado. A mayor temperatura del aire de secado más se preservó el poder antirradicalario. Una temperatura del aire de secado de 60 C fue adecuada para las variables estudiadas, mostrando P. ostreatus estabilidad adecuada de fenoles totales, poder antirradicalario, y color. Este proceso permite la utilización de P. ostreatus fuera de estación.
dc.languageeng
dc.publisherUniversidad de Puebla, México
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.sourceMicologia Aplicada International 28 (1) : 1-10 (January 2016)
dc.subjectPleurotus ostreatus
dc.subjectSetas Comestibles
dc.subjectProductos Congelados
dc.subjectSecado
dc.subjectFlavonoides
dc.subjectPolifenoles
dc.subjectEdible Fungi
dc.subjectFrozen Products
dc.subjectDrying
dc.subjectFlavonoids
dc.subjectPolyphenols
dc.titleAntioxidant capacity of frozen Pleurotus ostreatus during convective drying
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículo
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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