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Concentration of glycosaminoglycan, aldehydes and protein in synovial fluid from normal and damaged equine metacarpophalangeal joints
Contenido de glicosaminoglicanos, aldehídos y proteínas en el líquido sinovial de la articulación metacarpofalángica equina normal y alterada
Registro en:
10.4067/S0301-732X2006000100007
Autor
Adarmes, H.
Croxatto, A.
Galleguillos, M.
González, E.
Institución
Resumen
The purpose of this study was to evaluate the influence of severity of osteoarthritis on the concentration of degradation products from the cartilage extracellular matrix on synovial fluid. Total protein and aldehyde group concentrations were determined as indicators of collagen degradation. The concentration of glycosaminoglycans (GAGs) in sinovial liquid was also determined, both the total amount (GAGsT) and the fractions corresponding to the GAGs other than hyaluronic acid or sulfated GAGs (GAGsG), that consist mostly of chondroitin and keratin sulfate. The hyaluronic acid content of the synovial fluid was calculated as the difference between the concentrations of GAGsT and GAGsS. Samples of synovial fluid were collected from metacarpophalangeal joints of crossbred equines immediatelly after slaughter, by aseptic needle aspiration and then, following post mortem joint examination, were divided into four groups: a normal group as control (n = 17 ) and three alterated groups, obtained from joints with different degrees damage (+ = 15 ; ++ = 12 and +++ = 18 samples). The synovial fluid aldehyde concentrations were determined by a colorimetric reaction between aliphatic aldehydes and N-Methyl Benzothiazolidon Hydrazone. A colorimetric method with Alcian Blue using different MgCl2 concentrations, was used to quantify GAGsT and GAGsS. These results showed an increase of total protein concentration in the more alterated group (+++) (P < 0,05). The collagen degradation product concentration increased in the group less altered (+) compared whith the more alterated group (+++) and collagen protein concentration showed an increase in both less alterated groups (+ and ++) compared with the more alterated group (+++) (P < 0,05). The GAGsT, GAGsS and hyaluronic acid concentrations did not show statisticant differences between groups. GAGsT and hyaluronic acid concentrations showed a tendency to decrease in the more damaged samples. These results indicate that collagen degradation product concentration in synovial fluid could be used as a marker of initial changes in the osteoarthritis process. El objetivo del trabajo fue relacionar la severidad del cuadro osteoartrítico con la concentración de moléculas de la matriz extracelular del cartílago en el líquido sinovial. Para ello se midieron las concentraciones de proteína total y de grupos aldehídos como productos de degradación del colágeno. Además, se midió la concentración de glicosaminoglicanos (GAGs) del líquido sinovial en su valor total (GAGs T) y de una fracción de éstos, que corresponde a los GAGs diferentes del ácido hialurónico o GAGs sulfatados (GAGs S), entre los que se describen esencialmente condroitín sulfato y queratán sulfato. El contenido de ácido hialurónico se calculó por diferencia entre las concentraciones de GAGs T y de GAGs S. Las muestras de líquido sinovial se obtuvieron por artrocéntesis aséptica desde articulaciones metacarpofalángicas de equinos mestizos en matadero, inmediatamente después del beneficio de los animales y luego separadas en cuatro grupos, después del examen visual post mortem de las articulaciones: uno normal como control (n=17) y tres grupos alterados provenientes de articulaciones con diferentes grados de alteración articular (+ = 15; ++ = 12 y +++ = 18). La concentración de grupos aldehidos se determinó a través de una reacción colorimétrica entre aldehídos y N-Metil Benzotiazolidon Hidrazona. Además, para cuantificar los GAGs T y los GAGs S se utilizó un método colorimétrico con Alcian Blue usando diferentes concentraciones de MgCl2. El grupo con daño articular más severo (+++) mostró incremento de la concentración de proteínas y disminución de productos de degradación de colágeno y de la proteína colagenosa (P < 0,05), mientras que la concentración de GAGs T, de GAGs S y de ácido hialurónico no mostró diferencias significativas entre los grupos analizados (P > 0,05), detectándose sólo tendencias a disminuir en la concentración ácido hialurónico y a aumentar en la concentración de GAGs S en el grupo con daño articular más severo (+++). Estos resultados indican que la concentración de productos de degradación del colágeno en el líquido sinovial podría ser utilizada como marcador precoz de los cambios iniciales del proceso osteoartrítico.