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Evaluation of an imported dicalcium phosphate in broiler chicks
Evaluación de un fosfato dicálcico importado en dietas de pollos broiler
Registro en:
10.4067/S0301-732X2005000200006
Autor
Cornejo, S.
Pokniak, J.
González, J.
Salazar, J.
Contreras, E.
Institución
Resumen
The chemical composition and biological value of two dicalcium phosphates, a dihydrated one (FA) and a monohydrated product (FB), were assessed in a 2 x 3 factorial arrangement of treatments: two phosphates (A and B) and three levels of available P (aP) in the diets (0.22, 0.31 and 0.49%). One hundred and ninety two day-old male broiler chicks (Hubbard) were distributed between 6 treatments with 4 replicates each. During the experimental period (1-42 days), the birds were fed 2 diets: "starter" (1 to 21 days) and "finisher" (22 to 42 days). Feed and water were supplied ad libitum. The phosphates were chemically analyzed for Ca, P, V, Cd, Al and F. FB had a higher P content than FA; and contained concentrations of the contaminants F, Cd, V and Al that were not detected in FA. Body weight, feed intake and feed conversion index were determinal in the chicks on days 21 and 42. At the completion of the study the absolute biological values of the phosphates were calculated, and the length, width, breaking strength and ash contents of the tibias of each bird were determined. There were no differences (P > 0,05) in body weight, feed intake, feed conversion, tibia length and tibia width between FA_ and FB_ fed chicks for the whole experiment. Significant (P < 0.05) differences in body weight, feed intake, tibia length, tibia width, tibia ash content, tibia breaking strength and absolute biological value were present betweer different dietary levels of aP. The two higher levels evaluated did not show significantly different effects (P > 0,05). The similarity of results obtained between the 2 higher levels of aP, showed that the 0.31% level is sufficient under practical conditions which has commercial and environmental importance. Se evaluaron las respuestas productivas de 192 pollos broiler machos (Hubbard) de 1 a 42 días de edad en un experimento factorial de 2x3: dos fosfatos (FA, dihidratado control y FB, monohidratado para uso animal) y tres niveles de fósforo disponible dietario (Pd) (0,22; 0,31 y 0,49%). Se utilizaron 6 tratamientos con 4 repeticiones cada uno. Se analizó el contenido de P, Ca, F, Cd, Al y V en ambos fosfatos. No se encontraron elementos contaminantes en el FA y el FB tuvo niveles inferiores a los máximos permisibles en todas las dietas. Esto demuestra que es necesario evaluar químicamente los fosfatos rocosos previo a su empleo en dietas de aves.
Las variables productivas evaluadas fueron: peso vivo, consumo de alimento y eficiencia de conversión alimenticia (ECA) a los 21 y 42 días de edad. Al término del estudio se calculó el Valor Biológico Absoluto (VBA) de ambos fosfatos y en las tibias se midió contenido de cenizas, longitud, ancho y resistencia a la fractura por flexión estática.
No hubo diferencias significativas (P > 0,05) en peso vivo, consumo de alimento, ECA, longitud y ancho de las tibias entre los fosfatos. Sí hubo diferencias (P < 0,05) entre niveles de Pd en peso vivo, consumo de alimento, longitud, ancho y contenido de cenizas en tibias, resistencia de las tibias a la fractura y VBA.
Los niveles más altos de Pd dietario (0,31 y 0,49%) no mostraron diferencias en sus respuestas, indicando que 0,31% de Pd permite obtener resultados productivos satisfactorios, lo que tiene importantes proyecciones aplicadas a la alimentación de estas aves y a la menor contaminación del medio ambiente.