info:eu-repo/semantics/article
Characteristics of cattle slaughtered within the Xth Region (Chile) according to the terms stated by the official chilean standards for classification and carcass grading
Características de los bovinos faenados en la Xa Región (Chile) según las pautas indicadas en las normas oficiales de clasificación y tipificación
Registro en:
10.4067/S0301-732X1999000100008
Autor
GALLO, C.
CARO, M.
VILLARROEL, C.
ARAYA, P.
Institución
Resumen
The present study describes the characteristics of 114.666 cattle slaughtered during 1994 in the 22 slaughterhouses functioning within the Xth Region and the corresponding carcasses produced according to the terms of the official chilean standards for cattle classification and carcass grading.
The following distribution of classes was found, based on age by dental chronometry (only milk teeth present=DL, levelled central milk teeth=DL*, number of permanent incisors present=2-8D, presence of levelled permanent second medials=8D*) and sex: 40.3% of young steers (DL* or 2D); 16.1% of heifers (DL* or 2D), 1.5% of young bulls (DL*); 10.6% of steers (4-6D); 7.6% of young cows (4-6D); 9.0% of adult cows (8D); 6.1% of old cows (8D*), 0.0% of bulls castrated as adults (2-8D*), 2.4% of bulls (2-8D*), 4.2% of oxen (8D or 8D*) and 2.2% of calves (DL). The distribution of the carcasses within the official grading categories (V-A-C-U-N-O) was as follows: V = 55.9%; A = 12.7%; C = 4.6%; U = 15.2%; N = 10.4% and O = 1.2%.
The proportion of carcasses falling into grades 0 (none), 1(light), 2 (abundant) and 3 (excess ) of subcutaneous fat cover was 10.1%; 78.3%; 10.2% and 1.4%, respectively. Some 7.7% of carcasses presented a degree of bruising; of the latter, 4.8% were classified as degree 1 (affecting only subcutaneous tissues), 2.1% as degree 2 (affecting subcutaneous and muscular tissue) and 0.8% as degree 3 (affecting also bone).
It was concluded that within the Xth Region, predominantly young cattle are slaughtered, especially young steers and heifers, producing carcasses with a light fat cover and graded as V. Only a small proportion of carcasses presented bruising serious enough (degree 2 or 3) to degrade the carcasses. Se describió el sexo y la edad de 114.666 bovinos faenados en los 22 mataderos habilitados en la Xa Región durante 1994 y las características de sus canales, utilizando las pautas impuestas por las normas chilenas oficiales de clasificación del ganado bovino y tipificación de sus canales.
En cuanto a la clasificación de los bovinos, basada en la edad por cronometría dentaria (presencia de dientes de leche sin nivelar=DL , pinzas de leche niveladas=DL*, número de incisivos permanentes=2-8D, segundos medianos nivelados 8D*) y el sexo, se encontró que la distribución regional de clases fue: 40.3% Novillito (DL* ó 2D); 16.1% Vaquilla (DL* ó 2D); 1.5% Torito (DL*); 10.6% Novillo (4-6D); 7.6% Vaca joven (4-6D); 9.0% Vaca adulta (8D); 6.1% Vaca vieja (8D*); 0.0% Toruno (2-8D*); 2.4% Toro (2-8D*); 4.2% Buey (8D ó 8D*) y 2.2% Ternero/a (DL). Para las categorías de tipificación de las canales la distribución fue la siguiente: V=55.9%; A= 12.7%; C= 4,6%; U= 15.2%; N= 10.4% y O= 1.2%.
Los diferentes grados de cobertura grasa se presentaron en un 10.1% el grado 0 (prácticamente no existe), un 78.3% el grado 1 (escasa), un 10.2% el grado 2 (abundante) y un 1.4% el grado 3 (excesiva). Se registró un 7.7% de contusiones en el total de canales, de las cuales un 4.8% correspondió a contusiones de primer grado (afectan sólo tejido subcutáneo), un 2.1% de segundo grado (afectan también músculo) y un 0.8% de tercer grado (afectan incluso hueso) .
Se concluye que en la Xa Región predomina la faena de bovinos jóvenes, de hasta 2 dientes incisivos permanentes, especialmente novillitos y vaquillas, cuyas canales presentan una cobertura grasa escasa, siendo categorizadas en V. Además, las contusiones que afectan la categorización (grado 2 y 3) se presentan en un bajo porcentaje.