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Arsenic uptake reduction by vegetables grown in mining-polluted soils: The first ever Chilean study
Disminución de absorción del arsénico por hortalizas cultivadas en suelos impactados por actividades mineras: El primer estudio chileno
Registro en:
10.4206/agrosur.2021.v49n2-01
Autor
Ulriksen, C.
Peñaloza, P.
Neaman, A.
Institución
Resumen
Leafy vegetables grown on arsenic-polluted soils will absorb it into edible parts. Thus, consumption of such vegetables increases arsenic human exposure. In this study, we compared the effects of different soil amendments on arsenic concentrations in edible tissues of lettuce grown in a soil affected by copper mining activities and evaluated the usefulness of the soluble fraction of arsenic in soil as a predictor of arsenic uptake by lettuce. Lettuce from the plots amended with compost + FeSO4 tended to have lower foliar concentrations of arsenic. These amendments showed no detrimental effects on plant development. Therefore, the application of soil amendments can be considered a viable alternative method to reduce the solubility of arsenic in soil and its concentration in lettuce. The present paper is the first out of Chile to highlight the possibility of reducing arsenic concentrations in vegetable crops. However, more studies are needed to uncover the mechanism of action of the combination of compost + FeSO4 in reducing arsenic uptake by crops. Hortalizas de hoja cultivadas en suelos con altas concentraciones de arsénico absorben este elemento en sus tejidos comestibles. Por lo tanto, el consumo de estas hortalizas aumenta la exposición humana al arsénico. En este trabajo, se comparó el efecto de diferentes enmiendas sobre la concentración de arsénico en los tejidos comestibles de lechugas cultivadas en un suelo impactado por actividades mineras y se evaluó la utilidad de la fracción soluble de arsénico en el suelo como predictor de la absorción de este elemento en lechugas. La combinación de compost + FeSO4 ayudó a disminuir la concentración foliar de arsénico en las lechugas. Por lo tanto, la aplicación de enmiendas es una alternativa viable para disminuir la solubilidad de arsénico en el suelo y la concentración foliar de este elemento en lechuga. Este trabajo es el primero en Chile en estudiar las posibilidades de reducción de concentraciones de arsénico en hortalizas. Sin embargo, se requiere profundizar en el mecanismo de acción de la combinación de compost+FeSO4 en la disminución de concentración de arsénico en cultivos.