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Biocidal action of Fique (Furcraea gigantea Vent.) juice on Colletotrichum gloeosporioides isolated from Tamarillo fruit (Solanum betaceum Cav.)
Acción biocida del jugo de fique (Furcraea gigantea Vent.) sobre Colletotrichum gloeosporioides aislado de tomate de árbol (Solanum betaceum Cav.)
Registro en:
10.4206/agrosur.2014.v42n2-02
Autor
Santander, M.
Cerón, L.
Hurtado, A.
Institución
Resumen
The biocidal action of fique juice on the phytopathogen C. gloeosporioides, which causes anthracnose in tamarillo fruit was evaluated. Concentrations of 1,000, 10,000 and 100,000 µg mL-1 amended in the PDA culture medium were analyzed and tree levels of fermentation which were 0, 4 and 8 days. Mycelial discs of 1.1 cm in diameter were placed in different experimental units and the in vitro growth area was measured after a period of 8 days using the ImageJ software. Only statistically significant differences (P<0.05) occurred between concentrations and between the interaction of two factors. The Maximum inhibition of the pathogen was obtained by using a concentration of 100,000 µg mL-1 and 8 days of fermentation.
Se evaluó la acción biocida del jugo de fique frente al fitopatógeno C. gloeosporioides, causante de la antracnosis en tomate de árbol. Se analizaron concentraciones de 1.000, 10.000 y 100.000 µg mL-1 enmendadas en medio de cultivo PDA y tres niveles de fermentación que correspondieron a 0, 4 y 8 días. Discos de micelio de 1,1 cm de diámetro fueron colocados en las diferentes unidades experimentales y el área de crecimiento in vitro fue medido después de un periodo de 8 días utilizando el software ImageJ. Solo se presentaron diferencias estadísticamente significativas (P<0,05) entre las concentraciones estudiadas y entre la interacción de los dos factores. La máxima inhibición del patógeno se obtuvo al emplear una concentración de 100.000 µg mL1 y 8 días de fermentación.