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Economical and financial analysis of 29 small dairy farms in the area of Paillaco
ANALISIS ECONOMICO Y FINANCIERO DE 29 PREDIOS CAMPESINOS LECHEROS DEL AREA DE PAILLACO
Registro en:
10.4206/agrosur.1999.v27n2-12
Autor
Lerdón R., Juan
Rabanal V., Isabel
Institución
Resumen
Within the agricultural year between 1996-1997 management process carried out by 29 farmers was analyzed. They belonging to the dairy collection centers of Paillaco, Reumén, Pucara, Ustaritz, Santa Rosa, Pumol, La Misión and Pichirropulli, all of them located in the province of Valdivia on tenth region of Chile. Besides, the producers were part of the CEGE Paillaco.Each activity developed by the producers were budgeted and analyzed using the System of Management Accounting Agricultural (CONGA). This program was useful to the short term predial planning issuing reports such as presupposed economic technical personnel of each one of the Items of the company, the global result of the development, the structure of the expenses and income and the box budget. It was also possible to keep the control over the outlined objectives by means of the counting movement register.Furthermore, after the accounting period, the economic and financial results were analized. The economic analysis consisted of a profit study and of the milk production cost. Moreover, the financial analysis, was based upon the solvency and liquidity indexes. Both parameters, either economic or financial, were compared to some values regorded as a rule for farmers having similar features from the tenth region. Desde la incorporación de Chile a nuevos mercados, ha sido necesario modernizar cada uno de los sectores de la economía chilena. La agricultura no ha escapado a esta modernización y asumir la tarea del desarrolloempresarial aconseja realizar un balance general de las principales fortalezas y debilidades existentes para ello Generar una masa crítica de dirigentes y directores de empresas asociativas, campesinos con capacidad de comprensión de los procesos económicos y de negocios y diseñar e implementar iniciativas de envergadura tendientes a la profesionalización de los pequeños productores agrícolas, parecen ser temas que deben priorizarse a corto plazo. En este contexto el tema de la gestión de empresas agrícolas ha experimentado un gran desarrollo conceptual, técnico y metodológico. Según CAYOTA (1997) la gestión empresarial se define como el proceso de planear, dirigir, organizar y controlar las actividades que se desarrollan en la empresa como un todo y en cada una de sus diferentes áreas funcionales para alcanzar los objetivos establecidos. Cada una de estas funciones de gestión son ejercitadas en diferentes áreas. Aquellas de mayor importancia en las empresas agropecuarias, y a las cuales por tanto, se les asigna mayor tiempo de análisis, son tres: la producción, la comercialización y las finanzas (GÓMEZ, 1997).