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Effectiveness of the implementation of coffee wastewater biosupplies in productivity of vegetables
Efectividad de la aplicación de bioinsumo de aguas residuales de café en productividad de hortalizas
Autor
Bolaños, Eyvar Andres
Muelas, Martha
Mejía, Lorena
Trochez, Tatiana
Institución
Resumen
Colombia’s coffee is characterized by its organoleptic quality, but the humid beneficiary process constitutes a problem because of the amount of water used and the pollution generated by products as solid waste and wastewater, creating ecological imbalances and health problems. This project was intended to test the effectiveness of the wastewater treated with coffee leachate from coffee pulp inoculated with efficient microorganisms (EM), used as biosupplie for the production of radish Raphanus sativus and cucumber Cucumis sativus. Some tests were carried out to evaluate the appropriate biosupplie volumetric dosage that presents the best productivity rates in radish. Five treatments with three repetitions were made. Once the ideal dosage was determined, it was compared with a synthetic chemical fertilizer in an experiment of three treatments and three repetitions in cucumber. The results show that the most suitable dosage of wastewater treated with ME as biosupplie to be used in radish and cucumber was 30 cm3 L-1; likewise, significant differences in cucumber production when compared the biosupplie with control group were found. It is expected that the use of efficient microorganisms could be an environmentally sustainable alternative for decontamination of water and improving the agricultural productivity El café de Colombia se caracteriza por su calidad organoléptica, pero su proceso de tratamiento de beneficio húmedo se constituye en una problemática debido a la cantidad de agua utilizada y la contaminación que generan los subproductos como residuos sólidos y aguas residuales, generando desequilibrios ecológicos y problemas de salud. Por lo anterior, este proyecto pretendió probar la efectividad de las aguas residuales de café tratadas con lixiviado proveniente de pulpa de café inoculado con microorganismos eficientes (ME) como bioinsumo, para la producción de rábano, Raphanus sativus y pepino, Cucumis sativus. Se realizaron ensayos con cinco tratamientos y tres repeticiones conducentes a evaluar la dosis volumétrica adecuada del bioinsumo que presente los mejores índices de productividad en rábano. Una vez determinada la dosis ideal se procedió a la comparación de la misma con un fertilizante de síntesis química mediante un ensayo con tres tratamientos y tres repeticiones en pepino. Los resultados demuestran que la dosis más adecuada de aguas residuales tratadas con ME para utilizarse como bioinsumo en rábano y pepino fue 30 cm3L-1 de agua; Igualmente hubo diferencias significativas en la producción de pepino cuando se compara el bioinsumo con el testigo. Se espera que el uso de microorganismos eficientes sea una alternativa ambientalmente sostenible, para la descontaminación de aguas y el mejoramiento de la productividad agrícola.