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Chemical fractionation of organic matter three soil in Colonia Tovar - Venezuela
Fraccionamiento químico de la materia orgánica en tres suelos de la Colonia Tovar - Venezuela
Autor
Cabrales Herrera, Eliecer Miguel
Ferrer, Jairo
Hernandez, Rosa
Institución
Resumen
This research was conducted on soils of small farmers in the Colonia Tovar - Venezuela, with an approximate height of 2000 m over the sea level, characterized by its template mountain weather. The sampling was done in the first 20 cm depth along 50 m transects, in three locations with different uses: forest, growing crops of strawberry and peach. All samples were processed for organic matter chemical fractionation. Fulvic acids, humic acids and no-humic substances by the Schnitzer and Schuppli method; total organic carbon (TOC) and organic carbon in each fraction by the Walkley and Black wet oxidation method modified for Heanes. Based on these results we determined the indices of humification. Randomized complete block with five repetitions design was used, the information were analyzed with Statistic 8,0 statistical package. In all parameters evaluated, highly significant differences were obtained. The forest remains higher in all cases: 32,3; 9,7; 10,9; 53,0 and 61,2 g.kg-1 of carbon for CAH, CAF, CSNH, Cext y COT respectively. According to the indexes, it was noted that the forest has a more stable and complex organic matter, and has a higher degree of humification (79%). Was concluded that the crop decrease the organic carbon content in all fractions of organic matter in these soils, as well as its degree of polymerization Esta investigación se realizó en suelos de pequeños productores de la Colonia Tovar - Venezuela, a una altura aproximada de 2000 m.s.n.m, clima templado de montaña. El muestreo se hizo en los primeros 20 cm de profundidad en transectas de 50 m en tres localidades con distinto uso: bosque, cultivos de fresa y cultivo de durazno. El fraccionamiento químico de la materia orgánica: ácidos fúlvicos (CAF), ácidos húmicos (CAH) y sustancias no húmicas (CSNH), se hizo por el método Schinitzer y Schuppli y el carbono orgánico total (COT) y carbono orgánico de cada fracción por el método de oxidación en húmedo de Walkley y Black modificado por Heanes. Con base en estos resultados se determinaron los índices de humificación. Se utilizó un diseño completamente aleatarizado con cinco repeticiones, para lo cual se utilizó el paquete estadístico Statistic 8,0. Se obtuvieron diferencias altamente significativas en todos los parámetros evaluados, siendo el bosque quien se mantiene por encima en todos los casos: 32,3; 9,7; 10,9; 53,0 y 61,2 g.kg-1 de carbono para CAH, CAF, CSNH, Cext y COT respectivamente. De acuerdo con los índices, se pudo notar que el bosque posee una materia orgánica más estable, compleja y con un mayor grado de humificación (79%). Se concluyo que los cultivos disminuyen el contenido de carbono orgánico en todas las fracciones de la materia orgánica de estos suelos, al igual que su grado de polimerización.