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Effect of the pre slaughter lairage time as an animal welfareindicator on the meat quality of sheep
Efecto del tiempo en reposo pre sacrificio como indicador de bienestar animal sobre la calidad de carne de ovinos
Autor
Martinez, Esmeralda Desdemona
Institución
Resumen
With the objective to evaluate the effect of pre slaughter lairage time on the meat quality of sheep,where analyzed 108 carcasses by age group from 5 to 7 months MO1 (n=67), 8 to 11 months MO2 (n=41), to thephenotypes Katahdin KA (n=46), Dorper DO (n=20), Blackbelly BB (n=26) and Pelibuey PE (n=16), with 0 (n=23), 6(n=24), 12 (n=14), 18 (n=21) and 24 (n=26) pre-slaughter lairage time. The variables evaluated were potential ofhydrogen (pH), water holding capacity (WHC), meat color (MC) and shear force (SF). The data were analyzed with anested statistical model. All the phenotypes of the lamb without and 6 lairagetime showedgreaterpH values (6.15 to6.45), lower a* and b* values. This is characteristicof dark,firm and dry meat (DFD). On the contrary, the sheep with18 lairage time had a normal pH values (5.8 to 5.9), a* and b* values. The WHC was greater (63.21%) from MO1 and12 h of lairage time. In conclusion the lairage time in the pens before to the slaughter should be established due to thephenotype and the age of slaughtering. Con el objetivo de evaluar el efectode los tiempos de reposo pre sacrificio sobre la calidad de la carne deovino, se analizaron 108 canales por grupos de edades de 5 a 7 meses; E1 (n=67), 8 a 11 meses; E2 (n=41), anidadosen los fenotiposKatahdin (KA; n=46), Dorper (DO; n=20), Blackbelly(BB; n=26) y Pelibuey (PE; n=16), con 0 (n=23),6 (n=24), 12 (n=14), 18 (n=21) y 24 (n=26) h de reposo pre sacrificio. Las variables evaluadas fueron potencialhidrógeno(pH), capacidad de retenciónde agua (CRA), color de la carne (CC) y fuerza de corte (FC). Los datos fueronanalizados bajo un modelo estadístico anidado. Todos los fenotiposde 0 y 6 h de reposo,presentaronvalores altos depH (6.15 a 6.45) y valores bajos de a* y b*, característico de carne oscura, firme y seca (OFS). Por el contrario, losovinos reposados por 18 y 24 h tuvieron valores normales de pH <6.0, a* y b*. La CRA fue mayor (63.21%) en E1 y 12h de reposoen todos los fenotipos.En conclusión, los tiempos de reposoen los corralesde esperadeben establecersede acuerdoal fenotipoy edad de sacrificio.