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Enzymatic antagonism of Trichoderma spp., on hytophthora parasitica and Fusarium oxysporum in jamaica (Hibiscus sabdariffa L.)
Antagonismo enzimático de Trichoderma spp., sobre Phytophthora parasitica y Fusarium oxysporum en jamaica (Hibiscus sabdariffa L.)
Registro en:
10.51372/bioagro333.6
Autor
Hernández-Morales, Javier
Romero-Rosales, Teolincacihuatl
Michel-Aceves, Alejandro
Vargas-Hernández, Mateo
Monteon-Ojeda, Abraham
Valenzuela-Lagarda, José
Resumen
Mexico is the seventh largest producer in Jamaica and Guerrero agglomerates more than 70% of the national production. The crop presents important phytosanitary limitations, highlights the "black leg" associated with a complex of pathogens (Phytophthora parasitica and Fusarium oxysporum). Losses up to 100% are reported in areas without phytosanitary management. Due to the nature of the consumption of the final product, it is necessary to implement ecological strategies to manage the disease. The objective of the study was to quantify the chitinases and glucanases activity of Trichoderma spp. Isolates, and to evaluate their inhibitory effect in vitro on Phytophthora parasitica and Fusarium oxysporum. Strains Ta10, Ta11, Ta6 and Ta9 of T. asperellum and Ti14 of T. Inhamatum from soils cultivated with hibiscus and high incidence of P. parasitica and F. oxysporum in Guerrero were evaluated. The levels of chitinases and glucanases produced in all Trichoderma spp. were significant (p£0,05), it could be observed that Ta9 from T. asperellum showed the highest specific chitinase activity, in the case of Ti14 glucanases from T. inhamatum it obtained the highest levels. All the filtrates from the different isolates of Trichoderma spp. generated a substantial inhibition of mycelial growth of Fusarium oxysporum and Phytophthora parasitica. Consistently Ta9 of Trichoderma asperellum obtained inhibition percentages greater than 90% in both tests. A significant correlation was detected between the enzymatic activity and the inhibition of the growth of the Trichoderma spp isolates. on pathogens. México es el séptimo productor de jamaica (Hibiscus sabdariffa), y el estado de Guerrero concentra más del 70 % de la producción nacional. El cultivo presenta limitantes fitosanitarias importantes, destacando la “pata prieta” asociada a un complejo de patógenos (Fusarium oxysporum y Phytophthora parasitica), con pérdidas de hasta 100 % en áreas sin manejo fitosanitario. Debido a la naturaleza del consumo del producto final, es necesaria la implementación de estrategias ecológicas de manejo de la enfermedad. El objetivo del estudio fue cuantificar la actividad de quitinasas y glucanasas de aislados Trichoderma spp., y evaluar su efecto inhibitorio in vitro sobre F. oxysporum y P. parasitica. Se evaluaron las cepas Ta10, Ta11, Ta6 y Ta9 de T. asperellum y Ti14 de T. inhamatum provenientes de suelos cultivados con jamaica y alta incidencia de los patógenos. Los niveles de quitinasas y glucanasas en todos los aislados de Trichoderma spp. fueron significativos (P£0,05); la cepa Ta9 mostró la mayor actividad específica de quitinasas, y la cepa Ti14 la mayor de glucanasas. Todos los filtrados provenientes de los diferentes aislados de Trichoderma spp. generaron una inhibición sustancial del crecimiento micelial de F. oxysporum y P. parasitica. De manera consistente, la cepa Ta9 alcanzó porcentajes de inhibición mayores al 90 % en ambos ensayos. Se detectó correlación significativa entre la actividad enzimática y la inhibición del crecimiento de los aislados de Trichoderma spp. sobre los agentes patógenos.
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