info:eu-repo/semantics/article
Family production and Agriculture.
Producción y Agricultura Familiar.
Autor
Barbenza, Ezequiel
Duarte, Ana Virginia
Institución
Resumen
Since 1492 European invasion have been imposing new religions, new customs, new traditions and new ways of production in South America. Plundering of natural on earth allowed to accelerate the beginning of a new organization in the production and accumulation of wealth. This European Industrial Capitalism has transformed the view about natural resources. Food, basic for survival and human beings reproduction, has been reduced rapidly to a simply good whose main purpose was to hold industry as an input for production and as cheap food for the workforce.On its current stage, capitalism has given food a new value of use: that of financial asset. At the same time, in all the world in general, and in South America in particular, peasants, settler, farmers, landowners, indigenous peoples and small producers have resisted this advancement, keeping a reproduction mode which respects nature and biodiversity. Currently, different concepts of Family Agriculture try to encompass these groups and experiences, unifying their characteristics and their fight. This article proposes to revise the ways of production, and in consequence, to discuss and signify again the concept of Family Agrculture. Desde 1492 las invasiones europeas fueron imponiendo en Suramérica nuevas religiones, costumbres, tradiciones y nuevos modos de producir. El saqueo de los recursos naturales de nuestra tierra permitió acelerar la puesta a punto de una nueva organización de la producción y de la acumulación de riqueza. Este capitalismo industrial europeo fue transformando la visión sobre los recursos naturales. El alimento, pilar fundamental para la supervivencia y la reproducción del Hombre, rápidamente fue reducido a una simple mercancía cuyo propósito principal era sostener a la industria como insumo para la producción y como alimento barato para la mano de obra. En su etapa actual, el capitalismo le ha agregado un nuevo valor de uso al alimento: el de activo financiero.Al mismo tiempo, en el mundo en general y en Suramérica en particular, campesinos, colonos, chacareros, tenentes, pueblos originarios, pequeños productores resistieron este avance manteniendo un modo de producción que respeta a la naturaleza y a la biodiversidad. Actualmente distintos conceptos de Agricultura Familiar intentan englobar a estos grupos y experiencias, unificando sus características y su lucha. El presente artículo propone revisar el modo de producción, rediscutir y resignificar el concepto de Agricultura Familiar en consecuencia.