dc.creatorEverton, Gustavo O.
dc.creatorPereira, Ana Patrícia M.
dc.creatorMafra, Nilton S. C.
dc.creatorSantos Júnior, Paulo S.
dc.creatorMartins, Thércia G.
dc.creatorRosa, Paulo V. S.
dc.creatorGomes, Paulo R.B.
dc.creatorMendes Filho, Nestor E.
dc.creatorMouchrek Filho, V.E.
dc.date.accessioned2022-08-16T14:25:33Z
dc.date.available2022-08-16T14:25:33Z
dc.date.created2022-08-16T14:25:33Z
dc.date.issued2021-07-28
dc.identifierEverton, Gustavo O., Pereira, Ana Patrícia M., Mafra, Nilton S. C., Santos Júnior, Paulo S., Martins, Thércia G., Rosa, Paulo V. S., Gomes, Paulo R.B., Mendes Filho, Nestor E. y Mouchrek Filho, V.E. (2021). Chemical constituents and bactericidal and fungicide potential of the essential oil of Pimenta dioica Lindl against pathogenic microorganisms. Revista de Ciencia y Tecnología (RECyT). Posadas (Misiones): UNaM. FCEQyN; 36(1), 78–83
dc.identifier1851-7587
dc.identifierRCyT-065
dc.identifierhttps://hdl.handle.net/20.500.12219/3367
dc.description.abstractThis study evaluated the chemical profile and antimicrobial activity of essential oil (EO) of P. dioica. The EOs were extracted by hydrodistillation and chemically characterized by gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC/MS). The total phenolics were quantified by the Folin Ciocalteu method. For the antimicrobial assay, the Disc Diffusion and Broth Dilution method were applied to obtain the minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration. The main constituent of the EO was eugenol. The EO showed bactericidal activity against E. coli, S. aureus, P. aeruginosa, Salmonella sp., B. cereus, P. mirabilis, K. pneumoniae, S. sonnei, C. albicans, Fusarium sp., Penicillium sp. and Aspergilus sp. The results obtained are encouraged by the potential use of the EO studied in the control and combat of pathogenic microorganisms.
dc.description.abstractEste estudio evaluó el perfil químico y la actividad antimicrobiana del aceite esencial (AE) de P. dioica. Los AE fueron extraídos por hidrodestilación y caracterizados químicamente por cromatografía de gases acoplados a espectrometría de masas (GC/MS). Los fenólicos totales fueron cuantificados por el método Folin-Ciocalteu. Para el ensayo antimicrobiano, se aplicó el método de difusión de discos y dilución de caldo para obtener la concentración inhibitoria mínima y la concentración bactericida mínima. El componente principal de la AE fue el eugenol. La AE mostró actividad bactericida contra E. coli, S. aureus, P. aeruginosa, Salmonella sp., B. cereus, P. mirabilis, K. pneumoniae, S. sonnei, C. albicans, Fusarium sp., Penicillium sp. y Aspergilus sp. Los resultados obtenidos son estimulados por el uso potencial de la AE estudiada en el control y combate de microorganismos patógenos.
dc.languageeng
dc.publisherUniversidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales. Secretaria de Investigación y Posgrado
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.36995/j.recyt.2021.36.010
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.sourceRevista de Ciencia y Tecnología (Misiones), 6-2021; 36(1): pp. 78-83 https://www.fceqyn.unam.edu.ar/recyt/index.php/recyt
dc.subjectAntimicrobial
dc.subjectEssential oil
dc.subjectPimenta
dc.subjectAntimicrobiana
dc.subjectAceite esencial
dc.subjectPimenta
dc.titleChemical constituents and bactericidal and fungicide potential of the essential oil of Pimenta dioica Lindl against pathogenic microorganisms
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículo
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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