info:eu-repo/semantics/article
Determination of intestinal parasites in Lactuca sativa, sold in the central market of Portoviejo, Manabí-Ecuador
Determinación de parásitos intestinales en Lactuca sativa, expendidas en el mercado central de Portoviejo, Manabí-Ecuador
Registro en:
10.5281/zenodo.5812660
Autor
Bracho Mora, Angela Maria
Loor, Evelyn
Nevarez, Gema
Rivero de Rodríguez, Zulbey
Arteaga, Miguel Angel
Institución
Resumen
The deficit of drinking water and the reuse of wastewater by farmers affects one of the factors of contamination of food such as vegetables that, when consumed raw, causes a vehicle in the transmission of enteroparasites producing some diseases. To determine the presence of enteroparasites in lettuce (Lactuca sativa) commercialized in the central market of Portoviejo; An analytical, non-experimental and prospective study was designed, with intentional sampling; where 62 lettuces were selected from the vegetable stalls of the Portoviejo municipal market. The samples were processed by spontaneous sedimentation technique, observing direct sediments and with Lugol in the search for intestinal parasites, in addition a smear was made for staining with Ziehl-Neelsen. Of the total of processed samples, 82.3% of lettuces are found with some parasitic species. The most frequent species were: Endolimax nana with 22 cases (35.48%) and Entamoeba complex, Giardia lamblia and Chilomaxtix mesnili with 5 cases each (8.06%). A high degree of contamination by parasites was determined in the lettuce samples analyzed; which is related to low hygienic standards in the cultivation, harvest, distribution and / or maintenance of the vegetable El déficit de agua potable y la reutilización de aguas residuales por parte de los agricultores repercute en uno de los factores de contaminación de alimentos como las hortalizas que, al consumirse crudas, provoca un vehículo en la trasmisión de enteroparásitos produciendo algunas enfermedades. Para determinar la presencia de enteroparásitos en lechugas (Lactuca sativa) comercializadas en el mercado central de Portoviejo; se diseñó un estudio analítico, no experimental y prospectivo, con muestreo intencional; donde se seleccionaron 62 lechugas de los puestos de venta de legumbres del mercado municipal de Portoviejo. Las muestras fueron procesadas por técnica de sedimentación espontánea, observándose los sedimentos directo y con Lugol en la búsqueda parásitos intestinales, además se realizó un frotis para coloración con Ziehl-Neelsen. Del total de muestras procesadas se observó un 82,3% de lechugas con alguna especie parasitaria. Las especies más frecuentes fueron: Endolimax nana con 22 casos (35,48%) y complejo Entamoeba, Giardia lamblia y Chilomaxtix mesnili con 5 casos cada una (8,06%). Se determinó un elevado grado de contaminación por parásitos en las muestras de lechuga analizadas; lo cual se relaciona con bajos patrones higiénicos en el cultivo, cosecha, distribución y/o mantenimiento del vegetal