info:eu-repo/semantics/article
Virulence Factors of Aeromonas spp
Factores de Virulencia en Cepas de Aeromonas spp.
Autor
Rincòn V., Gresleida
Fuenmayor B., Alisbeth
Castellano G., Maribel
Barrios U., Rosana
Colina Ch., Marìa
Nuñez F., Gènesis
Institución
Resumen
Some species of Aeromonas have emerged as important pathogens associated with thedevelopment of gastrointestinal and extra-intestinal infections. The objective of this study wasto evaluate the potential virulence of Aeromonas strains from vegetables. Virulence factors wereanalyzed: DNase, lecitinasa, caseinase, gelatinase, hemolysines and hemaglutinies, in 59 strainsof A. hydrophila and 61 of A. caviae, isolated from coriander, parsley and lettuce obtained inestablishments in Maracaibo city. The results were analyzed through statistics χ2. The virulencefactors studied were expressed for more of the 80% of the strains. Four of the 6 factors were expressedin greater proportion in Aeromonas hydrophila strains, although the difference between the speciesonly significant in for caseinase expression (94.9% vs 72.1%, p <0.05). All strains exhibited DNaseactivity. The lecitinasa expression result slightly higher in A. caviae strains (p> 0.05). A significantdifference was evident in the number of virulence factors expressed by the two species, being higherfor A. hydrophila (p <0.05). The expression of a large number of virulence factors the analyzedAeromonas strains, allow to attribute a potential of pathogenicity to the strain of human infections Algunas especies de Aeromonas han emergido como patógenos importantes, asociadas al desarrollo de infecciones gastrointestinales y extraintestinales. El objetivo de este estudio fue evaluar el potencial de virulencia de cepas de Aeromonas procedentes de vegetales. Se analizó los factores de virulencia: DNAsa, lecitinasa, caseinasa, gelatinasa, β-hemolisinas y hemaglutininas, en 59 cepas de A. hydrophila y 61 de A. caviae, aisladas de cilantro, perejil y lechuga, comercializados en Maracaibo. Los resultados fueron analizados mediante el estadístico χ 2 . Los factores de virulencia estudiados fueron expresados por más del 80% de las cepas. Cuatro de los 6 factores fueron expresados en mayor proporción por las cepas de A. hydrophila, aunque la diferencia entre las especies sólo resultó significativa para la expresión de caseinasa (94,9% vs 72,1% p<0,05). Todas las cepas exhibieron actividad de DNAsa. La expresión de lecitinasa resultó ligeramente superior en las cepas de A. caviae (p > 0,05). Se evidenció una diferencia significativa en el número de factores de virulencia expresado por las dos especies, siendo mayor para A. hydrophila (p < 0,05). La expresión de un número elevado de factores de virulencia por las cepas de Aeromonas analizadas, permite atribuirles un potencial de patogenicidad similar al descrito en las cepas procedentes de infecciones humanas.