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Response of 'Rhode Red Valencia‘ orange (Citrus sinensis) to microirrigation in Adjuntas, Puerto Rico
Respuesta de la china (Citrus sinensis) cv. 'Rhode Red Valencia‘ a microrriego en Adjuntas, Puerto Rico
Registro en:
10.46429/jaupr.v104i2.19038
Autor
Román-Paoli, Elvin
Institución
Resumen
Orange [Citrus sinensis (L.) Osb.] is a crop of great economic importance in the world and in Puerto Rico despite the negative impact caused by the presence of Huanglongbing disease. To maintain profitability, growers must optimize management practices. Important practices include proper use of supplemental irrigation, using improved rootstocks and cultivars, and effective disease control. To assess the response of 'Rhode Red Valencia‘ trees to supplemental microirrigation, an experiment was conducted in Adjuntas, Puerto Rico, at an orchard originally established in 2007 under microirrigation. From 2011 to 2013, the adult orange trees were submitted to three treatments. In two of the treatments, microirrigation was scheduled using tensiometers at soil water tension between 10 and 15 kPa and between 30 and 35 kPa. A third treatment, without microirrigation (rainfed), was included as a check. Water stress periods were evident from January through June during the years 2008 to 2014. Microirrigation treatments did not have a significant effect on number of fruits, fruit weight and canopy volume during 2011 to 2013. Hence, under the conditions of this experiment, supplemental irrigation was not necessary for an adequate production of 'Rhode Red Valencia‘. La china [Citrus sinensis (L.) Osb.] es un cultivo de gran importancia económica en el mundo y en Puerto Rico a pesar del impacto negativo causado por la presencia de la enfermedad Huanglongbing. Para mantener este cultivo rentable, los productores deben optimizar las prácticas de manejo. Entre las prácticas se encuentra el uso adecuado de riego suplementario, uso de patrones y cultivares mejorados y control efectivo de enfermedades. Para evaluar la respuesta del cv. 'Rhode Red Valencia‘ a microrriego suplementario, se estableció un experimento en Adjuntas, Puerto Rico, en un huerto que se había establecido en 2007 bajo microrriego. Del 2011 al 2013 los árboles de china se sometieron a tres tratamientos. En dos de los tratamientos, el microrriego se programó utilizando tensiómetros a una tensión hídrica entre 10 y 15 kPa y entre 30 y 35 kPa. Se incluyó un tercer tratamiento sin microrriego como testigo. Se evaluó el crecimiento y productividad de los árboles durante los años 2011 al 2013. El estrés hídrico fue evidente desde enero hasta junio durante los años 2008 al 2014. Los tratamientos de microrriego no tuvieron un efecto significativo en el número de frutas por árbol, peso de frutas y volumen del dosel foliar durante los años 2011 al 2013. Por consiguiente, bajo las condiciones de este experimento, el uso de riego suplementario no fue necesario para una producción adecuada de la china 'Rhode Red Valencia‘.
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