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Residual Effects of Diuron [3-(3,4-Dichlorophenyl)-1,1-Dimethylurea] on the Sugar Content and Sugar-Metabolizing Enzymes of Ratoon Sugarcane 25 Months Following Different Soil Treatment
Título en español.
Institución
Resumen
A series of sugar and enzyme analyses were conducted with 5- to 6-month-old ratoon sugarcane to study the residual effects of Diuron upon certain sugar metabolizing systems. The cane represented the first ratoon crop growing on a Mabí clay soil treated 25 months previously with the equivalent of 2, 4, and 8 pounds per acre of Diuron. Total leaf ketoses and sucrose were significantly suppressed by 4 and 8 pounds per acre Diuron. Sheath sugars and percentage of sucrose of the juice and cane were only slightly affected by the herbicide. The activity of a number of critical enzymes was significantly altered by Diuron. These included maltase, hexokinase, glucose-6-phosphatase, fructose-6-phosphatase, glucose oxidase, transaminase, l-amino acid oxidase, and catalase. The nature of these variations and their possible consequences to the cane physiology are discussed in detail. Se hizo una serie de análisis para azúcar y enzimas en caña de azúcar de retoño, de 5 a 6 meses de edad, para estudiar los efectos residuales del Diuron sobre ciertos sistemas metabolizadores del azúcar. La caña era de la primera cosecha de retoño sembrada en un suelo Mabí arcilloso, el cual se había tratado 25 meses antes con cantidades de Diuron equivalentes a 2, 4, y 8 libras por acre. Las ketosas y la sacarosa totales de la hoja desaparecieron significativamente con las aplicaciones de 4 y 8 libras de Diuron por acre. El yerbicida sólo afectó muy ligeramente los azúcares de la vaina de la hoja y el porcentaje de sacarosa en el jugo y en la caña. El Diuron alteró significativamente la actividad de un número de enzimas de máxima importancia. Estas incluían maltasa, hexokinasa, glucosa-6-fosfatasa fructosa-6-fosfatasa, glucosa oxidasa, transaminasa, l-amino ácido oxidasa y catalasa. Se discute detalladamente la naturaleza de estas variaciones y las consecuencias posibles que pueden resultar en cuanto a la fisiología de la caña de azúcar.