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Observations on the Boron-Manganese Relationships in Soybean and Corn Plants
Título en español.
Registro en:
10.46429/jaupr.v42i1.12593
Institución
Resumen
The possibilities of ameliorating manganese-induced chlorosis with boron applications were studied under greenhouse conditions using soybean and corn as indicator plants. Five levels of boron with six manganese concentrations were used in the soybean experiment. Boron and manganese were used at five levels each in the corn experiment. Observations were made as to the development of toxicity symptoms. Boron, manganese, and iron were determined in the top leaves of the corn plants. Measurements of dry-matter production were made for both crops. Five parts per million of manganese was toxic to soybean plants and reduced yields, but toxicity was lessened by increasing the boron in the nutrient solution up to 0.5 p.p.m. Boron was toxic also at levels above 0.5 p.p.m. No definite manganese-toxicity symptoms developed in the corn plants. In general, high boron (2, 5 p.p.m.) reduced corn yields regardless of the manganese level. Chemical analyses of the corn leaves suggests the possibility that manganese accumulation may be modified to some extent by boron concentrations. Se estudiaron bajo condiciones de invernadero las posibilidades de aliviar la clorosis inducida por manganeso con el uso de boro. Las plantas indicadoras fueron las habichuelas soyas y el maíz. En el experimento con habichuelas soyas se usaron cinco niveles de boro y seis de manganeso mientras que en el de maíz ambos elementos se aplicaron en cinco concentraciones distintas. Se hicieron determinaciones de boro, manganeso y hierro en las hojas de maíz. Se observaron los síntomas de toxicidad y se midieron los rendimientos de materia seca en ambas cosechas. Una concentración de 5 p.p.m. de manganeso resultó tóxica para la habichuela soya reduciendo la producción de materia seca, pero la toxicidad se alivió con aplicaciones de boro hasta 0.5 p.p.m. Concentraciones de boro mayores de 0.5 p.p.m. resultaron tóxicas también. No se observaron síntomas definidos de toxicidad atribuíbles al manganeso en el caso del maíz. Niveles altos (2,5 p.p.m.) de boro afectaron adversamente los rendimientos de maíz en casi todos los niveles de manganeso. Los resultados de los análisis químicos de las hojas de maíz sugieren la posibilidad de que las acumulaciones de manganeso sean modificadas, dentro de ciertos límites, por las concentraciones de boro en el substrato.