info:eu-repo/semantics/article
Effect of Time of Planting on Yields and Processing Characteristics of Plantains
Título en español.
Registro en:
10.46429/jaupr.v55i4.11003
Institución
Resumen
Research was conducted to determine the feasibility of spreading plantain production for processing purposes throughout the year by establishing monthly plantings. The experiments were established at the Corozal Substation using a Maricongo-type commercial cultivar. The results obtained showed that when monthly plantings were established beginning in April 1967, the plantings established during the first six months started to bloom within a period of 76 days, reaching peak production during the summer. The fruit reached the proper stage for harvesting in about 90 days after shooting, irrespective of the time of planting. The processing quality of the fruit was not affected by the time of planting and harvesting. A sensory evaluation of frozen plantain slices prepared from fruit harvested during the entire year showed that the quality of the processed frozen plantain slices was acceptable throughout a 12-month harvesting period, provided the fruit was harvested when its pulp content approximated 60 percent. Variations in processing yields due to variations in the weight of the fruit and the number of fruits per bunch, which in turn resulted from seasonal effects, were within the limits considered normal for commercially-harvested fruit. The study suggests the possibility of spreading plantain production by scheduling the plantings to avoid the summer production peak. Se llevó a cabo un estudio para determinar si haciendo las siembras mensualmente es posible obtener una producción más uniforme de plátanos durante todo el año, a la vez que una fruta de calidad aceptable para la elaboración. El estudio se llevó a cabo en la Subestación de Corozal, donde se sembró la variedad comercial del tipo conocido en Puerto Rico como Maricongo. Las siembras mensuales se hicieron comenzando en abril de 1967 y terminando en marzo de 1968. Las primeras seis siembras comenzaron a florecer dentro de un período de 76 días entre la primera y la sexta, lo cual dio lugar a que durante los meses del verano se produjera una cantidad mayor de frutas que durante el resto del año. La fruta cosechada durante el período de 12 meses se utilizó para preparar tostones congelados. La calidad del producto no varió durante el año, según las pruebas organolépticas a que se sometieron las muestras. Aunque la estación del año tuvo que ver con el peso de los racimos y el número de frutas por racimo, el rendimiento industrial se mantuvo dentro de los limites que se consideran normales para los plátanos que se cosechan para fines comerciales. Este estudio sugiere la posibilidad de distribuir la producción durante el año más uniformemente, evitando así que ésta se limite al apogeo usual que ocurre en el verano, si en vez de hacer las siembras mensualmente se hacen alternadas, de acuerdo con tres programas distintos que se sugieren.
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