Título en español.

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dc.date1972-07-01
dc.date.accessioned2022-11-04T15:33:18Z
dc.date.available2022-11-04T15:33:18Z
dc.identifierhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/10830
dc.identifier10.46429/jaupr.v56i3.10830
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/5124203
dc.descriptionTen varieties of yam representing two species (Dioscorea alata and Dioscorea esculenta) were processed into yam flakes by previously described methods. The varieties differed in many characteristics that influenced ease of processing and final quality of the product. Large and irregularly shaped tubers could not be cleaned and peeled easily. Pigments influenced color of the product. Total solids and free starch content did not influence quality. Two varieties of D. alata (Prolific and Seal Top) yielded flakes which were rated about as high as Florido, the control. The only variety of D. esculenta (Pana) tested could not be adequately processed because it caramelized, preventing the flake-producing process.en-US
dc.descriptionSe prepararon hojuelas de ñame de 10 variedades de las especies Dioscorea alata y Dioscorea esculenta elaboradas según métodos descritos previamente. Hubo diferencias entre las variedades en cuanto a muchas de las características que afectaron de una manera u otra el procedimiento de elaboración y la calidad del producto final. Los tubérculos largos y de forma irregular no se podían limpiar ni pelar fácilmente. Los pigmentos influyeron en el color del producto. Dos de las variedades de D. alata (Prolific y Seal Top) produjeron hojuelas de una calidad tan buena como las del ñame Florido que sirvió de testigo. La única variedad de D. esculenta (Pana), que se sometió a la prueba no pudo elaborarse adecuadamente debido a que se caramelizó, evitando así el proceso necesario para la formación de las hojuelas.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversity of Puerto Rico Mayagüez Campus Agricultural Experiment Stationen-US
dc.relationhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/10830/9148
dc.rightsDerechos de autor 2017 Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico. (Etapa III)es-ES
dc.sourceThe Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 56 No. 3 (1972): Vol. 56, No. 3, July 1972; 235-243en-US
dc.sourceJournal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 56 Núm. 3 (1972): Vol. 56, No. 3, July 1972; 235-243es-ES
dc.source2308-1759
dc.source0041-994X
dc.source10.46429/jaupr.v56i3
dc.subjectYam--Processing--Puerto Ricoen-US
dc.subjectDioscorea alataen-US
dc.subjectDioscorea esculentaen-US
dc.subjectFood--Analysisen-US
dc.subjectYams--Puerto Ricoen-US
dc.titleEvaluation of Ten Varieties of Yam (Dioscorea spp.) for Production of Instant Flakesen-US
dc.titleTítulo en español.es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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