info:eu-repo/semantics/article
Yield and Fruit Size Comparisons in the First Six Crops of 16 Mango Varieties
Título en español.
Registro en:
10.46429/jaupr.v56i4.10798
Institución
Resumen
Sixteen mango varieties planted at 30 feet by 30 feet spacing in a partially balanced incomplete block design, which included 32 trees of each variety, were compared with respect to production, and fruit and tree size. Production for all varieties in general started on the fifth year after planting when in accordance with linear regression it amounted to 5 pounds of fruit per tree, and increased at the rate of about 28 pounds per year per tree during the following five crops. The varieties were classified with regard to consistency in bearing, according to a mean index derived from the difference in yield per tree from one year to the next divided by its mean yield for the 2 years being compared. The varieties Kent, Eldon, Palmer, Haden, and Keitt were highly inconsistent. Varieties Sensation, Santaella, Parvin, Earlygold and Jacquelin were intermediately consistent. The varieties Edward, Zill, Pillsbury, Ruby, and Irwin were regular bearers. The potential productivity per acre for each variety was calculated hypothetically for a square-lattice pattern of planting at a distance of 1 1/2 times the mean tree-crown diameter at 10 years of age. These distances varied from 28.1 feet for Palmer to 18.9 feet for Lippens. The varieties Lippens, Irwin, Sensation, Eldon and Keitt, in descending order, gave the highest yields ranging in total production for the six crops from 67,079 pounds per acre for Lippens to 45,608 pounds per acre for Keitt. The last crop of these same varieties at 10 years of age ranged from 10 to 11 tons per acre. The varieties Earlygold, Kent, Zill, and Parvin in descending order gave intermediate yields ranging in total production for the six crops from 42,310 pounds per acre for Earlygold to 38,369 pounds per acre for Parvin. The last crop of these same varieties at 10 years of age ranged from 6 to 10 tons per acre. The varieties Haden, Ruby, Pillsbury, Santaella, Jacquelin, Edward and Palmer, in descending order, gave yields at 10 years of age, which ranged from 6 to 10 tons per acre. The varieties Haden, Ruby, Pillsbury, Santaella, Jacquelin, Edward and Palmer in descending order, gave the lowest yields ranging in total production for the six crops from 32,732 pounds per acre for Haden to 23,868 pounds per acre for Palmer. The last crop of these same varieties, at 10 years of age, ranged from 2 1/2 to 6 tons per acre. The mean fruit size for each variety was determined in terms of weight in pounds per fruit utilizing all of the available data from the six crops. The varieties Jacquelin, Kent, Keitt, Palmer and Edward, in descending order, gave the largest fruit. The size ranged from a mean weight of 1.220 pounds for Jacquelin to 0.945 pounds for Edward. The varieties Eldon, Parvin, Haden, Earlygold, and Irwin, in descending order, gave intermediate sized fruit ranging from 0.842 pounds for Eldon to 0.657 pounds for Irwin. The varieties Zill, Lippens, Sensation, Pillsbury, Santaella, and Ruby, in descending order, gave small fruit ranging from 0.620 pounds for Zill to 0.452 pounds for Ruby. En un experimento en que se utilizó un diseño parcialmente compensado de bloques incompletos, se sembraron 32 árboles de cada una de 16 variedades de mango a una distancia de 30 pies X 30 pies, para comparar su rendimiento y el tamaño del árbol y de la fruta. Todas las variedades comenzaron a producir al quinto año después de sembradas. De acuerdo con una regresión lineal el rendimiento medio por árbol en la primera cosecha fue de 5 libras, aumentando a razón de 28 libras por año durante los 5 años siguientes. Las variedades se clasificaron según la consistencia de su producción, la cual se estimó mediante un índice basado en la diferencia entre los rendimientos por árbol en dos años consecutivos, dividida por la producción media de los 2 años que se comparaban. Las variedades Kent, Eldon, Palmer, Haden y Keitt fueron muy inconsistentes en su producción; las variedades Sensation, Santaella, Parvin, Earlygold y Jacquelin, de consistencia intermedia; y las variedades Edward, Zill, Pillsbury, Ruby y Irwin a su vez, las más consistentes. La potencialidad productiva por acre de cada variedad se estimó hipotéticamente para una siembra en cuadros a una distancia de vez y media el diámetro de la copa del árbol a los 10 años de edad. Estas distancias variaron de 28.1 pies para la variedad Palmer a 18.9 pies para la Lippens. Las variedades Lippens, Irwin, Sensation, Eldon y Keitt fueron, en orden descendente, las que más produjeron. La producción total estimada de cada una para las seis cosechas varió de 67,079 libras por acre para la Lippens a 45,608 para la Keitt. La última cosecha de estas variedades a los 10 años de edad varió de 10 a 11 toneladas por acre. Las variedades Earlygold, Kent, Zill y Parvin, también en orden descendente, tuvieron producciones intermedias, con un total para las seis cosechas, que varió de 42,310 libras por acre para la Earlygold a 38,369 para la Parvin. La última cosecha de estas variedades a los 10 años de edad varió de 6 a 10 toneladas por acre. En orden descendente, las variedades Haden, Ruby, Pillsbury, Santaella, Jacquelin, Edward y Palmer produjeron los rendimientos más bajos, con una producción total para las seis cosechas que varió de 32,732 libras por acre para la Haden a 23,868 para la Palmer. En éstas, la última cosecha a los 10 años de edad varió de 2 1/2 a 6 toneladas por acre. El tamaño medio de la fruta de cada variedad se expresó en libras por unidad, basándose en todos los datos obtenidos durante las seis cosechas. Las variedades Jacquelin, Kent, Keitt, Palmer y Edward, en orden descendente, produjeron las frutas más grandes, que variaron en peso medio de 1.220 libras para la Jacquelin a 0.945 libra para la Edward, por fruta. Las variedades Eldon, Parvin, Haden, Earlygold y Irwin, en orden descendente, produjeron frutas de tamaño intermedio, con un peso que varió de 0.842 libra para la Eldon a 0.657 libra para la Irwin, por fruta. Las frutas más pequeñas se obtuvieron de las variedades Zill, Lippens, Sensation Pillsbury, Santaella y Ruby, cuyos pesos, en orden descendente, variaron de 0.620 libra para la Zill a 0.450 para la Ruby, por fruta.