info:eu-repo/semantics/article
Bacterial spot on pepper caused by Xanthomonas campestris pv. vesicatoria, Race 2, from the south coast of Puerto Rico
Mancha bacteriana del pimiento causada por Xanthomonas campestris pv. vesicatoria, raza 2, en la costa sur de Puerto Rico
Registro en:
10.46429/jaupr.v79i1-2.4297
Institución
Resumen
The incidence and symptomatology of the bacteria! spot on pepper (Capsicum annuum L.) and the identification of the pathogenic race of Xanthomonas campestris pv. vesicatoria (Xcv) (Doidge) Dye involved in the disease complex were studied in commercial and experimental plantations on the south coast of Puerto Rico. Evaluations were made in Juana Díaz, Salinas and Santa Isabel. In commercial plantations cultivar Key Largo showed greater susceptibility than bell pepper. In the experimental plantations, pepper introductions varied in their reaction to Xcv from resistant to susceptible. Xcv isolated from pepper leaves and fruit tissue produced the following symptoms: necrotic lesions with chlorotic halos, raised hyperplastic pustule lesions (open and broken), raised canker-like lesions with chlorotic margins, raised canker lesions with necrotic borders and progressive water soaking. Bacterial strains collected from disease foci in commercial pepper fields were inoculated on the differential lines derived from the susceptible Early Cal Wonder (ECW). On the basis of reactions in the differentials ECW-10R, ECW-20R, and ECW-30R carrying the Bs1, Bs2 and Bs3 resistance genes, respectively, ail the Xcv pepper strains found on the southern coast of Puerto Rico belong to race 2. The absence of other pathogenic races indicates that Xcv race 2 produces diverse symptomatology in peppers in Puerto Rico. Se estudió la incidencia y sintomatología de la mancha bacteriana del pimiento. Capsicum annuum, y se identificó la raza 2 de Xanthomonas campestris pv. vesicatoria (Xcv) en plantaciones afectadas a nivel comercial y experimental en Juana Díaz, Salinas y Santa Isabel, Puerto Rico. En las siembras comerciales el híbrido Key Largo mostró mayor susceptibilidad que el pimiento morrón bajo iguales condiciones de siembra en las tres localidades. En las siembras experimentales las introducciones de pimiento mostraron reacciones que variaron desde resistentes a susceptibles. Xcv se aisló de tejidos cuyos síntomas vanaron desde lesiones necróticas con halos cloróticos, pústulas elevadas (abiertas o expuestas), cancros elevados con márgenes cloróticos, cancros elevados con bordes necróticos y edema progresivo. Los aislamientos de Xcv coleccionados de los diferentes focos de infección se inocularon en plantas diferenciales derivadas de cruces con otras fuentes de resistencia y la línea susceptible Early Cal Wonder (ECW). Las reacciones a Xcv en los diferenciales ECW-10R, ECW-20R y ECW-30R portadores de los genes de resistencia Bs1, Bs2 y Bs3, respectivamente, mostraron que todos los aislamientos de Xcv estudiados originados de tejidos de pimiento con síntomas diferentes en la costa sur de Puerto Rico pertenecen a la raza 2 de Xcv.
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