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Dietary levels of metabolizable energy and crude protein for "Cornish" chicks
Niveles dietéticos de energía metabolizable y proteína bruta para pollos "cornish"
Registro en:
10.46429/jaupr.v82i1-2.3819
Institución
Resumen
One hundred eighty hybrid broiler chicks of the Peterson x Hubbard line, in 18 groups of 10, were used to compare six diets (three replications). The diets consisted mainly of maize, soybean and fish meals, and vegetable oil, and varied in levels of metabolizable energy (kcal/kg) and protein (g/kg) as follows; (A) 3,000/230, (B) 3,200/230, (C) 3,400/245, (D) 3,400/260, (E) 3,600/ 260, and (F) 3,800/260. Mean values per chick at wk 4 for treatments A to F, respectively, were as follows: weight gain, 994; 1,053; 1,105; 1,055; 1,063; and 943 g; and feed conversion, 1.81, 1.71, 1.57, 1.55, 1.48, and 1.48 g/g. Weight (g) and yield (%) of carcass at wk 4, respectively, were 693 (66.7), 740 (67.4), 774 (67.3), 725 (66.0), 740 (67.0), and 653 (66.0). Sample evaluation of these carcasses and of locally produced and imported carcasses showed percentage of breast to be highest in the imports (30.8) and in treatment C (30.6). In the objective criterion of conformation [weight (g)/pectoral músete area (cm2)], carcasses of C (19.8) and E (18.7) were highest. Percentages of water and of protein in the dry matter (DM) were highest in imported carcasses (70 and 52, respectively). In percentage fat in the DM, those of A and C and local commercial carcasses were highest (42), and those of F (32) and the imported (35) were lowest. Diets C and E, which promoted rapid, efficient growth and desirable carcasses, are recommended for use with "Cornish" chicks. Se compararon seis dietas usando 180 pollos parrilleros híbridos de la línea Peterson x Hubbard, en 18 grupos de 10 cada uno. Las dietas constaron mayormente de maíz, harinas de soya y de pescado y aceite vegetal, variando en los niveles de energía metabolizable (kcal/kg) y proteína (g/kg): (A) 3,000/230, (B) 3,200/230, (C) 3,400/245, (D) 3,400/260, (E) 3,600/260 y (F) 3,800/260. Los valores medios por pollo en la cuarta semana para cada tratamiento fueron: ganancia de peso, 994; 1,053; 1,105; 1,055; 1,063 y 943 g; y conversión alimenticia, 1.81, 1.71, 1.57, 1.55, 1.48 y 1.48 g/g. El peso (g) y rendimiento (%) de la canal a las cuatro semanas fue: 693 (66.7), 740 (67.4), 774 (67.3), 725 (66.0), 740 (67.0) y 653 (66.0), respectivamente. La evaluación de un muestreo de éstas y de canales comerciales locales e importadas reveló los mayores porcentajes de pechuga en canales importadas (30.8) y de la dieta C (30.6). En el criterio objetivo de conformación [peso (g)/área músculo pectoral (cm2)], las canales de las dietas C (19.8) y E (18.7) sobresalieron. Los porcentajes de agua y de proteína en la materia seca (MS) fueron mayores en las canales importadas (70 y 52, respectivamente); en porcentaje de grasa en la MS, las canales de A, C y comerciales locales fueron mayores (42) y las de F (32) e importadas (35) fueron las menores. Se recomiendan las dietas C y E para uso con pollos "cornish" porque éstas promueven crecimiento rápido y eficiente además de canales deseables.