Rol patogénico de la micoflora asociada a las manchas de las frutas de café

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dc.date2005-04-01
dc.date.accessioned2022-11-04T15:27:21Z
dc.date.available2022-11-04T15:27:21Z
dc.identifierhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/1072
dc.identifier10.46429/jaupr.v89i1-2.1072
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/5122354
dc.descriptionCoffee fruits with different types of spots were collected on coffee farms at various locations in Puerto Rico. Fruits were classified on a scale from 0 to 6 on the basis of color and morphology of the lesions. Three methods were used to isolate the mycoflora from the lesions. Species of Colletotrichum, Fusarium, Cercospora, Trichoderma, Penicillium, Cladosporium y Aspergillus were isolated with variations in frequency. Wounds and fruit maturation influenced lesion length and pathogenicity of some isolates. Pathogenicity trials identified Cercospora coffeicola, Fusarium solani, F. oxysporum, Colletotrichum gloeosporioides and C. dematium as primary pathogens in the etiology of fruit spots in coffee.en-US
dc.descriptionEn cafetales de varias localidades de Puerto Rico, se recolectaron frutos de café con diferentes tipos de lesiones. Las frutas se clasificaron en una escala de 0 al 6 de acuerdo a la forma y color de las lesiones presentes. Se utilizaron tres métodos para aislar la micoflora de las lesiones. Especies de Colletotrichum, Fusarium, Cercospora, Trichoderma, Penicillium, Cladosporium y Aspergillus fueron aisladas de las frutas con variaciones en frecuencia. Las heridas y el estado de maduración de la fruta influenciaron el tamaño de la lesión y la patogenicidad de algunos aislados. Pruebas de patogenicidad identificaron a Cercospora coffeicola, Fusarium solani, F. oxysporum, Colletotrichum gloeosporioides y C. dematium como patógenos primarios en la etiología de las manchas de las frutas de café.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversity of Puerto Rico Mayagüez Campus Agricultural Experiment Stationen-US
dc.relationhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/1072/955
dc.rightsDerechos de autor 2016 The Journal of Agriculture of the University of Puerto Ricoes-ES
dc.sourceThe Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 89 No. 1-2 (2005): Vol. 89, No. 1-2, January - April 2005; 85-96en-US
dc.sourceJournal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 89 Núm. 1-2 (2005): Vol. 89, No. 1-2, January - April 2005; 85-96es-ES
dc.source2308-1759
dc.source0041-994X
dc.source10.46429/jaupr.v89i1-2
dc.subjectCoffea arabicaen-US
dc.subjectFruit diseasesen-US
dc.subjectIsolation methodsen-US
dc.subjectCoffee--Diseases and pests--Puerto Ricoen-US
dc.subjectFungien-US
dc.subjectFungal diseases of plantsen-US
dc.titlePathogenic role of the mycoflora associated with coffee fruit spotsen-US
dc.titleRol patogénico de la micoflora asociada a las manchas de las frutas de cafées-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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