Effect of dietary addition of wastewater from a caramel producing plant on the performance and carcass characteristics of pigs
Efecto de la adición dietética de aguas residuales de una planta productora de caramelo sobre el desempeño y características de canal en cerdos
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dc.date | 2005-04-01 | |
dc.date.accessioned | 2022-11-04T15:27:21Z | |
dc.date.available | 2022-11-04T15:27:21Z | |
dc.identifier | https://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/1066 | |
dc.identifier | 10.46429/jaupr.v89i1-2.1066 | |
dc.identifier.uri | https://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/5122348 | |
dc.description | Twenty-four crossbred pigs (Duroc x Yorkshire), 28 days old and of 6.9 kg average liveweight, were used to evaluate effects of dietary addition of 0 (control), 5, and 7.5% of wastewater from a caramel production plant (WWCP) on performance from weaning to finishing at 82 kg average liveweight and on carcass characteristics. A completely randomized block design was used (n = 4). Pigs were fed at the rate of 8% of body weight daily during the postweaning phase (21 days) and 6% for the rest of the experiment. During the post-weaning phase dry matter intake, liveweight gain and feed efficiency were improved with 7.5% but not with 5% addition of WWCP (P ≤ 0.08). During the fattening phase (until 74 kg average liveweight), daily dry matter intake and daily weight gain were greater in the control group, whereas during the finishing phase (14 days), feed efficiency improved with the addition of either level of WWCP (P ≤ 0.08). Longissimus dorsi area and ham weight were greater in females than in barrows (P ≤ 0.05), but no other differences due to the dietary addition of WWCP were detected. These results suggest that swine growth during the first three weeks post-weaning may be improved by the addition of WWCP to the diet at levels of up to 7.5%. However, before further recommendation can be given, additional research is needed on the effectiveness of the use of this wastewater during the fattening-finishing phase. Freshness of this byproduct seemed to have an important effect. | en-US |
dc.description | Se usaron 24 cerdos cruzados (Duroc x Yorkshire) de 28 días de edad y peso vivo promedio de 6.9 kg para evaluar el efecto de la adición a la dieta de 0 (testigo), 5 y 7.5% de aguas residuales provenientes de una planta productora de caramelo (ARPC) sobre el desempeño productivo desde el destete hasta terminado (82 kg de peso vivo promedio) y características de la canal. Se utilizó un diseño de bloques completamente aleatorizados (n = 4). Diariamente los cerdos se alimentaron a base del 8% de su peso vivo durante la fase post-destete (21 días) y a base del 6% por el resto de la investigación. Durante la fase post-destete el consumo de materia seca, la ganancia en peso vivo y la eficiencia alimenticia mejoraron con la adición de 7.5% pero no de 5% de ARPC (P ≤ 0.08). En cambio, durante la fase de engorde (hasta 74 kg peso vivo promedio) el consumo diario de materia seca y la ganancia en peso diario fueron mayores en el grupo testigo. Durante la fase de terminación (14 días) la eficiencia alimenticia mejoró con la adición de ARPC a los dos niveles (P ≤ 0.08). El área del músculo dorsal largo y el peso del pemil fueron mayores en las hembras que en los machos castrados (P ≤ 0.05), pero no se observaron diferencias asociadas a las dietas. Estos resultados sugieren que el desempeño de los cerdos durante las primeras tres semanas post-destete se puede mejorar con la adición dietética de ARPC en niveles de hasta 7.5%. Por otra parte, hace falta más investigación sobre el uso de estas aguas residuales durante las fases de engorde y terminado antes de hacer alguna recomendación al respecto. La frescura de este subproducto parece ser un factor importante. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | eng | |
dc.publisher | University of Puerto Rico Mayagüez Campus Agricultural Experiment Station | en-US |
dc.relation | https://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/1066/949 | |
dc.rights | Derechos de autor 2016 The Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico | es-ES |
dc.source | The Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 89 No. 1-2 (2005): Vol. 89, No. 1-2, January - April 2005; 23-37 | en-US |
dc.source | Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 89 Núm. 1-2 (2005): Vol. 89, No. 1-2, January - April 2005; 23-37 | es-ES |
dc.source | 2308-1759 | |
dc.source | 0041-994X | |
dc.source | 10.46429/jaupr.v89i1-2 | |
dc.subject | Wastewater | en-US |
dc.subject | Dietary by-products | en-US |
dc.subject | Swine nutrition | en-US |
dc.subject | Swine--Feeds and feeding | en-US |
dc.subject | Swine--Growth | en-US |
dc.subject | Swine--Marketing | en-US |
dc.title | Effect of dietary addition of wastewater from a caramel producing plant on the performance and carcass characteristics of pigs | en-US |
dc.title | Efecto de la adición dietética de aguas residuales de una planta productora de caramelo sobre el desempeño y características de canal en cerdos | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |