Estudio de las propiedades antimicrobianas de la Camellia sinensis en un modelo microbiano oral

dc.creatorBanda, Alberto Figueroa
dc.creatorFigueroa Banda, Marco
dc.creatorTorres Vela, Fernando
dc.creatorObando-Pereda, Gustavo
dc.date2018-10-18
dc.date.accessioned2022-11-04T14:48:14Z
dc.date.available2022-11-04T14:48:14Z
dc.identifierhttps://revistadigital.uce.edu.ec/index.php/odontologia/article/view/1099
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/5121590
dc.descriptionObjective: To determine the in vitro antibacterial effect of the extract of Camellia Sinensis (green tea) on an oral microflora model. Materials and methods: Two ethanolic green tea extracts of different origin (Peru and China) were used in concentrations of 16, 8, 4, 2, 1, 0.5 and 0.25mg / ml. The minimum and maximum inhibitory concentrations were evaluated on S. mutans, S. mitis, C. albicans, C. tropicalis, S. aureus, F. nucleatum, L. rhamnosus, L. casei, C. glabrata and E. faecalis strains. The obtained data were statistically analyzed using the Kruskal Wallis statistical test with a significance level of 5%. Results: C. sinensis showed a bacteriostatic effect for the strains of S. mutans, and fungistatic for C. albicans, C. tropicalis and C. glabrata. (P <0.05). Conclusion: The 16mg / ml ethanolic extract of Camellia Sinensis has an inhibitory effect on strains of S. mutans, C. albicans, C. tropicalis and C. glabrata.en-US
dc.descriptionObjetivo: Determinar el efecto antibacteriano in vitro del extracto de Camellia Sinensis (té verde) sobre un modelo de microflora oral. Materiales y métodos: Fueron utilizados dos extractos etanólicos de té verde de diferente procedencia (Perú y China), en concentraciones de 16, 8, 4, 2, 1, 0.5 y 0.25mg/ml. Se evaluaron la concentración mínima y máxima inhibitoria sobre cepas de S. mutans, S. mitis, C. albicans, C. tropicalis, S. aureus, F. nucleatum, L. rhamnosus, L. casei, C. glabrata y E. faecalis. Los datos obtenidos fueron analizados estadísticamente utilizando la prueba estadística Kruskal Wallis con un nivel de significancia de 5%. Resultados: La C. sinensis mostró un efecto bacteriostático para las cepas de S. mutans, y fungiestático para C. albicans, C. tropicalis y C. glabrata. (p<0.05). Conclusión: El extracto etanólico de 16mg/ml de Camellia Sinensis presenta efecto inhibitorio sobre cepas de S. mutans, C. albicans, C. tropicalis y C. glabrata.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Central del Ecuadores-ES
dc.relationhttps://revistadigital.uce.edu.ec/index.php/odontologia/article/view/1099/1099
dc.sourceRevista Odontología; Vol. 19 Núm. 1 (2017): Enero - Junio; 33-41es-ES
dc.source1390-9967
dc.source1390-7468
dc.subjectPhytotherapyes-ES
dc.subjectStreptococcus mutanses-ES
dc.subjectCandida Albicanses-ES
dc.titleStudy of the antimicrobial properties of Camellia sinensis in an oral microbial modelen-US
dc.titleEstudio de las propiedades antimicrobianas de la Camellia sinensis en un modelo microbiano orales-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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