artículo científico
Antibacterial and Antifungal Capacity of Three Commercially Available Mouthwashes with Different Concentrations of Chlorhexidine
Fecha
2021-08-11Registro en:
2215-3411
10.15517/IJDS.2021.48079
440-B9-022
Autor
Chavarría Bolaños, Daniel
Esparza Villalpando, Vicente
Ramírez Chan, Karol Gabriela
Institución
Resumen
Chlorhexidine was introduced almost seven decades ago and has a myriad of applications in dentistry. Few studies have evaluated the antimicrobial and antifungal capacity of different concentrations of chlorhexidine mouthwashes. Therefore, the aim of this study, was to evaluate in vitro, the antibacterial and antifungal capacity of three commercially available mouthwashes in Costa Rica, with different concentrations of chlorhexidine, 0.12%, 0.06%, and 0.03%. The experimental method selected was the Kirby-Bauer method to evaluate the antibacterial and antifungal effect of each compound by measuring the inhibitory effect on Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, and Candida albicans strains, exposed to the antiseptic solutions. All samples showed some degree of antibacterial and antifungal effect. Even though we provide in vitro results, our findings are of relevance since all the species used in our experiment are microorganisms that may be present in dental plaque. Our results further support evidence that oral hygiene regimens may include mouthwashes with low doses of chlorhexidine and maintain reasonable antibacterial and antifungal efficacy. La clorhexidina se introdujo hace casi siete décadas y tiene una gran
variedad de aplicaciones en odontología. Pocos estudios han evaluado la capacidad
antimicrobiana y antifúngica de diferentes concentraciones de enjuagues bucales con
clorhexidina. Por lo tanto, el objetivo de este estudio fue evaluar in vitro, la capacidad
antibacteriana y antifúngica de tres enjuagues bucales disponibles comercialmente en
Costa Rica, con diferentes concentraciones de clorhexidina, 0.12%, 0.06% y 0.03%.
El método experimental seleccionado fue el método Kirby-Bauer para evaluar el efecto
antibacteriano y antifúngico de cada compuesto midiendo el efecto inhibidor sobre
Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli y Candida albicans,
expuestos a la solución antiséptica. Todas las muestras mostraron algún grado de
efecto antibacteriano y antifúngico. Aunque proporcionamos resultados in vitro,
nuestros hallazgos son de relevancia, ya que todas las especies utilizadas en nuestro
experimento son microorganismos que pueden estar presentes en la placa dental.
Nuestros resultados respaldan aún más la evidencia de que los regímenes de higiene
bucal pueden incluir enjuagues bucales con dosis bajas de clorhexidina y mantener
una eficacia antibacteriana y antifúngica razonable.