dc.creatorFRIAS QUINTANA, CARLOS ALFONSO
dc.creatorÁlvarez-González, Carlos-Fernando
dc.creatorGUERRERO-ZÁRATE, ROCÍO
dc.creatorValverde-Chavarría, Silvia
dc.creatorUlloa Rojas, Juan B.
dc.date.accessioned2021-12-01T17:33:19Z
dc.date.accessioned2022-10-19T20:54:49Z
dc.date.available2021-12-01T17:33:19Z
dc.date.available2022-10-19T20:54:49Z
dc.date.created2021-12-01T17:33:19Z
dc.date.issued2019
dc.identifier16796225
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11056/22227
dc.identifier10.1590/1982-0224-20180161
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/4508840
dc.description.abstractWolf cichlid, Parachromis dovii, is a species with a high potential for aquaculture in Central America; however, the knowledge of the digestive physiology in larvae period is limited. For these reason, this study evaluated the changes on digestive enzymes (alkaline and acid proteases, trypsin, chymotrypsin, aminopeptidase, carboxypeptidase, lipases, amylases, and phosphatases) during early ontogeny by biochemical analysis. All digestive enzymes were detected at first feeding (6 days after hatching, DAH, 9.49 mm, 168 degree-days DD). Afterwards all enzymes reached two main peaks in activity at 14 or 22 DAH (15.10 mm, 364 DD and 20.83 mm, 550 DD, respectively). Later, there was a gradual decrease in activity for trypsin and acid and alkaline phosphatases until reach the lowest values at 41 DAH. In the case of acid proteases, chymotrypsin, aminopeptidase, carboxypeptidase, lipase and amylase, all activities reached their maximum values at the end of the larval period, except for alkaline proteases, which showed the maximum value at 14 DAH (15.10 mm, 364 DD). Parachromis dovii larvae have an early capability to hydrolyze exogenous food, agreeing with other carnivorous neotropical cichlid species, for this reason we proposed that the weaning process could begin at 14 DAH.
dc.description.abstractEl guapote lagunero (Parachromis dovii) es una especie con un alto potencial para la acuicultura en la región de América Central; sin embargo, existe un conocimiento limitado sobre la capacidad digestiva en el periodo larval. Por este motivo, este estudio evaluó los cambios de las enzimas digestivas (proteasas alcalinas y ácidas, tripsina, quimotripsina, aminopeptidasa, carboxipeptidasa, lipasas, amilasas y fosfatasas) durante la ontogenia temprana mediante análisis bioquímico. Todas las enzimas digestivas analizadas se detectaron en la primera alimentación (6 días después de la eclosión, DAH, 9.49 mm, 168 día-grados DD). Después, todas las enzimas alcanzaron dos picos máximos a los 14 o 22 DAH (15.10 mm, 364 DD and 20.83 mm, 550 DD, respectivamente). Después las actividades tripsina, fosfatasas ácidas y alcalina disminuyeron a sus valores más bajos a los 41 DAH. En el caso de las proteasas ácidas y alcalinas, quimotripsina, aminopeptidasa, carboxipeptidasa, lipasa y amilasa, los niveles de actividad aumentaron y alcanzaron su máximo valor al final del período larvario, excepto las proteasas alcalinas, que mostraron su máximo valor a los 14 DAH (15.10 mm, 364 DD). Las larvas de P. dovii tienen una capacidad temprana para hidrolizar alimentos exógenos, lo que concuerda con otras especies de cíclidos neotropicales carnívoros, por lo que proponemos que el proceso de destete inicie a los 14 DAH.
dc.languageeng
dc.publisherSociedade Brasileira de Ictiologia
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rightsAcceso abierto
dc.sourceNeotropical Ichthyology vol.17 no.1 2019
dc.subjectLARVICULTURE
dc.subjectPROTEASES
dc.subjectZYMOGRAM
dc.subjectLARVICULTURA
dc.subjectPROTEASAS
dc.subjectZIMOGRAMA
dc.subjectGUAPOTE
dc.titleChanges in digestive enzymes activities during the initial ontogeny of wolf cichlid, Parachromis dovii (Perciformes: Cichlidae)
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501


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