Artículos de revistas
Estudio químico y microbiológico del Extracto de Semilas de Guaraná (<i>Paullinia cupana var. sorbilis</i>)
Chemical and microbiological study of extract from seeds of Guaraná (Paullinia cupana var. sorbilis)
Autor
Antonelli-Ushirobira, Tânia Mara
Yamaguti, Elza
Uemura, Leila Mariko
Nakamura, Celso Vataru
Dias Filho, Benedito Prado
Mello, João Carlos Palazzo de
Institución
Resumen
El aislamiento químico de un extracto semipurificado de las semillas de guaraná, Paullinia cupana H.B.K. var. sorbilis (Mart.) Ducke, resultó en la identificación de cafeína, catequina, epicatequina y procianidinas B2, B3 y B4. La actividad antibacteriana de los extractos y de las substancias se evaluó in vitro contra Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Escherichia coli y Pseudomonas aeruginosa. En concentraciones hasta 1000 µg/ml ninguna actividad fue demostrada frente a dichos microorganismos. Chemical isolation of a semi-purified extract from the seeds of guaraná, Paullinia cupana H.B.K. var. sorbilis (Mart.) Ducke, resulted in the identification of caffeine, catechin, epicatechin, and procyanidins B2, B3 and B4. The antibacterial activity of the extracts and isolated substances was evaluated in vitro against Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa. Even in concentrations up to 1000 µg/ml, there was no activity against these microorganisms.