Incidence of "mate" drinking in Theophylline therapy

dc.creatorPayssé, Helena
dc.creatorOrosa, Elsa
dc.creatorFagiolino, Pietro
dc.date2009-04-07T03:00:00Z
dc.date1991
dc.date.accessioned2017-03-08T20:09:52Z
dc.date.available2017-03-08T20:09:52Z
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/10915/7213
dc.identifierhttp://www.latamjpharm.org/trabajos/10/2/LAJOP_10_2_1_1_KKI069L934.pdf
dc.identifierhttp://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/7213
dc.identifier.urihttp://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/429280
dc.descriptionCon el fin de evaluar la posible incidencia en el ajuste posológico con teofilina, se realizó un estudio in vivo sobre 6 voluntarios sanos, administrándoles una infusión de yerba mate por un período de 7 días. Se cuantificaron teofilina y cafeína en plasma por cromatografia líquida de alta eficacia (HPLC), revelándose la formación de teofilina como producto de la metabolización de la cafeína. El análisis de la infusión mostró la existencia de cafeína y teobromina, no así de teofilina. La concentración de teofilina luego de 7 días de administración osciló entre 0,62 y 1,59 ug/ml para los distintos sujetos, valores que pueden incrementarse si se ingieren concomitantemente otras bebidas con xantinas.
dc.descriptionThe aim of this study is to evaluate the possible incidence in the dosage adjustment of Theophylline. An in vivo study was carried out with 6 healthy volunteers after the administration of an infusion of "mate herb" for a period of 7 days. Plasma Theophilline and Caffeine levels were analysed by high performance iiquid chromatography (HLPC), revealing the formation of Theophylline as a metabolism product of Caffeine. The analysis of the infusion showed presence of Caffeine and Theobromine, but not Theophylline. After 7 days of administration the Theophylline concentration oscillated between 0.62 and 1.59 ug/ml for the different individuals; these values can be increased with concomitant intake of other beverages containing xanthines.
dc.languagees
dc.relationActa Farmacéutica Bonaerense
dc.relationvol. 10, no. 2
dc.subjectyerba mate; teofilina; cafeína; metabolismo
dc.subject"mate herb"; theophilline; caffeine; metabolism
dc.subjectFarmacia
dc.subjectMonitoreo de Drogas
dc.subjectAlcaloides
dc.titleIncidencia de la ingesta de mate en la terapéutica con Teofilina
dc.titleIncidence of "mate" drinking in Theophylline therapy
dc.typeArtículos de revistas
dc.typeArtículos de revistas


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