Complexity of the colonial wine industry: Biological production of wine (Kingdom of Chile, XVIII century)
Complejidad de la industria vitivinicola colonial: crianza biologica del vino (Reino de Chile Siglo XVIII)
dc.creator | Lacoste, P. | |
dc.date | 2008-04-10T23:09:55Z | |
dc.date | 2008-04-10T23:09:55Z | |
dc.date | 2007 | |
dc.date.accessioned | 2017-03-07T14:47:04Z | |
dc.date.available | 2017-03-07T14:47:04Z | |
dc.identifier | Latin American Research Review 42 (2): | |
dc.identifier | 0023-8791 | |
dc.identifier | http://dspace.utalca.cl/handle/1950/4814 | |
dc.identifier.uri | http://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/372702 | |
dc.description | Lacoste, P. Instituto de Estudios Humanisticos Abate molina. Universidad de Talca, Casilla 721, 2 Norte 685, Talca-Chile | |
dc.description | The model of large estate and oligarchical landowners devoted to primary production was the predominant, but not the only one in colonial Latin America. This model coexisted with other models of production, like the wine industry, which was characterized by small property, intensive agriculture for the industry, strong social mobility, and the growth of an incipient middle class. This study shows the degrees of complexity of the wine industry measured by an indicator: the capacity to produce wine biologically, which is a very complex method based on specialized knowledge and technologies. The development of the capacity to produce wine biologically depended on social, cultural and economic factors. [ABSTRACT FROM AUTHOR]Abstract (Spanish):El modelo de latifundios y oligarqías terratenientes orientadas a la producción primaria rue el predominante pero no el único en América Latina colonial. Convivió con otros modos de producción, entre los cuales se destaca la vitivinicultura, caracterizada por la pequeña propiedad, la agricultura intensiva orientada a la industria, fuertes pautas de movilidad social y la emergencia de incipientes burguesías. En el marco de este tema, el presente estudio procura mostrar el grado de complejidad que alcanzó la industria vitivinícola a través de un indicador: la capacidad para realizar crianza biológica de vino. El desarrollo de este complejo método basado en conocimientos y técnicas especializadas, fue posible por una serie de factores sociales, culturales y económicos. [ABSTRACT FROM AUTHOR] | |
dc.format | 2948 bytes | |
dc.format | text/html | |
dc.language | en | |
dc.subject | wine & wine making | |
dc.subject | wine industry; history | |
dc.subject | economics-social aspects | |
dc.title | Complexity of the colonial wine industry: Biological production of wine (Kingdom of Chile, XVIII century) | |
dc.title | Complejidad de la industria vitivinicola colonial: crianza biologica del vino (Reino de Chile Siglo XVIII) | |
dc.type | Artículos de revistas |