dc.creator | Murillo, Edwin A. | |
dc.creator | Guzman, Manuel | |
dc.date.accessioned | 2021-11-16T19:13:26Z | |
dc.date.accessioned | 2022-09-28T18:14:19Z | |
dc.date.available | 2021-11-16T19:13:26Z | |
dc.date.available | 2022-09-28T18:14:19Z | |
dc.date.created | 2021-11-16T19:13:26Z | |
dc.date.issued | 2018-07-01 | |
dc.identifier | http://repositorio.ufps.edu.co/handle/ufps/1013 | |
dc.identifier | https://doi.org/10.15446/dyna.v85n206.71819 | |
dc.identifier.uri | http://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/3699562 | |
dc.description.abstract | In this work, the effect of the proportion of a hyperbranched polyester polyol (HBP) of fourth generation on the structural, thermal, rheological, morphological and mechanical properties of tapioca starch/HBP blends (TPS) was evaluated. For this purpose, the ratios of starch:HBP employed to prepare the TPS were: 30:70 (TPS30), 40:60 (TPS40) and 50:50 (TPS50). Using infrared (IR) analysis, it was observed that the presence of HBP produced a displacement at the absorptions of the C-OH, C-O and C-O-C bonds of the TPS. The X-ray diffraction (DRX) analysis showed that the starch crystallinity is A and B type, which increased with the HBP amount. The glass transition temperature (Tg) of the TPS, increased with the HBP content, but the thermal stability and viscosity (at an angular frequency of 1 Hz) presented an opposite behavior. The scanning electronic microscopy analysis (SEM) revealed that the granular structure of the starch was not completely destructured. | |
dc.description.abstract | En este trabajo, se evaluó el efecto de la proporción de un poliéster poliol altamente ramificado (HBP) de cuarta generación en las propiedades estructurales, térmicas, reológicas, morfológicas y mecánicas de mezclas de almidón de yuca/HBP (TPS). Para este propósito las relaciones de almidón:HBP empleadas para preparar los TPS fueron: 30:70 (TPS30), 40:60 (TPS40) and 50:50 (TPS50). Por análisis infrarrojo (IR) se observó que la presencia de HBP produjo un desplazamiento en las absorciones de los enlaces C-OH, C-O and C-O-C del TPS. El análisis de difracción de rayos X mostró que la cristalinidad del almidón es tipo A y B, las cuales incrementaron con la cantidad de HBP. La temperatura de transición vítrea (Tg) de los TPS, incrementó con el contenido de HBP, pero la estabilidad térmica y la viscosidad (a una frecuencia angular de 1 Hz) presentaron un comportamiento opuesto. El análisis de microscopia de barrido electrónica (SEM), reveló que la estructura granular del almidón no fue completamente desestructurada. | |
dc.language | eng | |
dc.publisher | Revista DYNA | |
dc.publisher | Bogota ,Colombia | |
dc.relation | Revista DYNA | |
dc.relation | Vol.85 No.206.(2018) | |
dc.relation | 186 | |
dc.relation | 206 (2018) | |
dc.relation | 178 | |
dc.relation | 85 | |
dc.relation | Guzmán, M., & Murillo, E. A. (2018). Structural, thermal, rheological, morphological and mechanical properties of thermoplastic starch obtained by using hyperbranched polyester polyol as plasticizing agent. DYNA, 85(206), 178-186. https://doi.org/10.15446/dyna.v85n206.71819 | |
dc.relation | Revista DYNA | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0) | |
dc.rights | Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0. | |
dc.source | https://revistas.unal.edu.co/index.php/dyna/article/view/71819 | |
dc.title | Structural, thermal, rheological, morphological and mechanical properties of thermoplastic starch obtained by using hyperbranched polyester polyol as plasticizing agent | |
dc.type | Artículos de revistas | |