dc.creatorCabañas García, E.
dc.creatorAreche, C.
dc.creatorGómez Aguirre, Y. A.
dc.creatorJáuregui Rincón, J.
dc.creatorCruz Sosa, F.
dc.creatorPérez Molphe-Balch, E.
dc.date.accessioned2020-05-25T13:26:13Z
dc.date.available2020-05-25T13:26:13Z
dc.date.created2020-05-25T13:26:13Z
dc.date.issued2020
dc.identifierRevista Mexicana de Ingeniería Química 19 (2020) 239-249
dc.identifier10.24275/rmiq/Bio540
dc.identifierhttps://repositorio.uchile.cl/handle/2250/174917
dc.description.abstractIn the last years, the demand for natural products has increased. Different cacti species has demonstrated to be a source for the biosynthesis of secondary metabolites, as is the case of Coryphantha macromeris (Engelm.) Britton & Rose. The aim of this work was to evaluate the capacity of C. macromeris growing under controlled in vitro conditions for the obtention of secondary metabolites. In vitro cultures of C. macromeris plants were established from seeds using Murashige and Skoog culture medium and then the phytochemical profile of aerial and radicular sections was analyzed by means of ultra-high-performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry (UHPLC-PDA-HESI-Orbitrap-MS/MS). Under the proposed conditions, 43 metabolites were identified; seven of them are reported here for the first time for this cacti species. Organic acids (citric, gluconic and tianshic acids), and phenolic acids such as piscidic, ferulic and syringic acid and/or their derivatives were found as the metabolites with the highest relative abundance. Our results suggest that the in vitro culture of C. macromeris represents a potential source for the obtention of selected compounds and serve as the basis for future investigations regarding the culture of C. macromeris under different biotechnological systems.
dc.description.abstractEn los últimos años, la demanda de productos naturales ha incrementado. Diferentes especies de cactáceas han demostrado ser una fuente para la biosíntesis de metabolitos secundarios, tal es el caso de Coryphantha macromeris (Engelm.) Britton & Rose. El objetivo de este trabajo fue evaluar la capacidad de C. macromeris cultivada en condiciones in vitro para la obtención de metabolitos secundarios. Se establecieron cultivos de plantas in vitro a partir de semillas, utilizando medio Murashige y Skoog y posteriormente se analizó el perfil fitoquímico de la sección aérea y radicular, utilizando cromatografía líquida de ultra alta resolución acoplada a espectrometría de masas (UHPLC-PDA-HESI-Orbitrap-MS/MS). Bajo las condiciones propuestas, se identificaron 43 metabolitos; siete de estos compuestos son reportados por primera vez para especies de cactáceas. Algunos ácidos orgánicos (ácido cítrico, glucónico y tianshico) y ácidos fenólicos (ácido piscídico, ferúlico y siríngico y/o sus derivados) se encontraron como los metabolitos de mayor abundancia relativa. Nuestros resultados sugieren que el cultivo in vitro de C. macromeris representa una fuente potencial para la obtención de compuestos seleccionados y sirve como base para realizar futuras investigaciones relacionadas al cultivo de esta especie en diferentes sistemas biotecnológicos.
dc.languageen
dc.publisherUniversidad Autónoma Metropolitana de Iztapalapa
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/cl/
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Chile
dc.sourceRevista Mexicana de Ingeniería Química
dc.subjectPhytochemical analysis
dc.subjectSecondary metabolites
dc.subjectCactus phytochemistry
dc.subjectPhenolic compounds
dc.subjectAnálisis fitoquímico
dc.subjectMetabolitos secundarios
dc.subjectQuímica de cactáceas
dc.subjectCompuestos fenólicos
dc.titlePhytochemical profile of coryphantha macromeris (engelm.) Britton & Rose (cactaceae) obtained from in vitro culture
dc.typeArtículo de revista


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