Artículo de revista
Effect Of Magnetic Fields In Germination, Growth, And Microbial Florishing In Seedlings Of Brachiaria Humidicola, Panicum Maximum, And Zea Maiz (Poaceae)
Autor
Gutiérrez T., Ana Milena
Torres G., Celina
Díaz, Jaime E.
Institución
Resumen
The effect of exposure to magnetic fi elds, on germination, growth and microbial fl ora associated
with seeds and seedlings of Brachiaria humidicola, Panicum maximum, and Zea maiz (Poaceae)
was determined. Seeds of the three species were planted in a culture medium (PDA) and they were
arranged in pots with exposure to magnetic fi eld intensity (I1 = 4 mT, I2 = 2 mT) or the following
periods of time: 1, 10, 20, 60 minutes, 24 and 48 hours. The variables evaluated were: germination
rate, total weight of plant biomass, and total length of plants. The results show a positive effect on the
germination rate, especially for Brachiaria, which overcomes the strong dormancy that this species
has. The response variables: total weight and total length were not correlated with the fi xed variables:
fi eld intensity and exposure time, for any of the species under study. The prolonged exposure for
48 hours, showed a small reduction in the population of microorganisms, especially fungi in the
different species studied. Resumen
Se determinó el efecto sobre de la exposición a campos magnéticos sobre la germinación,
el crecimiento y la fl ora microbiana asociada a semillas y plántulas de Brachiaria humidicola,
Panicum maximum y Zea maiz (Poaceae). Las semillas de las tres especies fueron sembradas en un
medio de cultivo (PDA) y dispuestas en un arreglo factorial de intensidad de campos magnéticos
(I1= 4 mT; I2= 2 mT) y tiempos de exposición (1, 10, 20, 60 minutos, 24 y 48 horas). Las variables
evaluadas fueron: porcentaje de germinación, peso total de biomasa y longitud total de las plantas.
Los resultados muestran un efecto positivo en la tasa de germinación, especialmente para Brachiaria
humidicola, que supera la marcada dormancia que presenta esta especie. La respuesta de las variables
peso total y longitud total no presentó correlación con las variables fi jas: intensidad del campo y
tiempo de exposición para ninguna de las especies en estudio. La exposición prolongada por 48
horas refl ejó una pequeña reducción en la población de microorganismos asociados, en especial
hongos, en las diferentes especies estudiadas.