dc.contributorUniversidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área de Inglés: for the language correction of the manuscript.
dc.creatorLópez, Débora Natalia
dc.creatorGalante, Micaela
dc.creatorRobson, María
dc.creatorBoeris, Valeria
dc.creatorSpelzini, Darío
dc.date2018-06-08T14:25:19Z
dc.date2018-06-08T14:25:19Z
dc.date2018-04-01
dc.date2018-06-08T14:25:19Z
dc.date2018-06-08T14:25:19Z
dc.date2018-04-01
dc.identifier0141-8130
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/2133/11423
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/2133/11423
dc.descriptionAn increasing use of vegetable protein is required to support the production of protein-rich foods which can replace animal proteins in the human diet. Amaranth, chia and quinoa seeds contain proteins which have biological and functional properties that provide nutritional benefits due to their reasonably well-balanced aminoacid content. This review analyses these vegetable proteins and focuses on recent research on protein classification and isolation as well as structural characterization by means of fluorescence spectroscopy, surface hydrophobicity and differential scanning calorimetry. Isolation procedures have a profound influence on the structural properties of the proteins and, therefore, on their in vitro digestibility. The present article provides a comprehensive overview of the properties and characterization of these proteins.
dc.descriptionFil: López, Débora Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.
dc.descriptionFil: López, Débora Natalia. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica; Argentina.
dc.descriptionFil: Galante, Micaela. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica; Argentina.
dc.descriptionFil: Galante, Micaela. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentina.
dc.descriptionFil: Galante, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.
dc.descriptionFil: Robson, María. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Idiomas; Argentina.
dc.descriptionFil: Boeris, Valeria. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica; Argentina.
dc.descriptionFil: Boeris, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.
dc.descriptionFil: Boeris, Valeria. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentina.
dc.descriptionFil: Spelzini, Darío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica; Argentina.
dc.descriptionFil: Spelzini, Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.
dc.descriptionFil: Spelzini, Darío. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentina.
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherElsevier
dc.relationhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014181301734549X?via%3Dihub
dc.relationhttp://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2017.12.080
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rightsLópez, Débora Natalia
dc.rightsGalante, Micaela
dc.rightsRobson, María
dc.rightsBoeris, Valeria
dc.rightsSpelzini, Darío
dc.rightsUniversidad Nacional de Rosario
dc.rightsElsevier
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)
dc.rightsopenAccess
dc.subjectVegetable Protein
dc.subjectProtein Classification
dc.subjectStructural Properties
dc.subjectAmaranth
dc.subjectQuinoa
dc.subjectChia
dc.subjectSalvia hispanica L.
dc.titleAmaranth, quinoa and chia protein isolates: physicochemical and structural properties
dc.typearticle
dc.typeartículo
dc.typeacceptedVersion


Este ítem pertenece a la siguiente institución