Artículo de revista
Vegetable oils rich in alpha linolenic acid allow a higher accretion of n-3 LCPUFA in the plasma, liver and adipose tissue of the rat
Fecha
2014Registro en:
Grasas y Aceites, 65 (2)
April–June 2014, e026
19884214
00173495
10.3989/gya.110113
Autor
Valenzuela, R.
Barrera, C.
Ayala, J. M.
Sanhueza, J.
Valenzuela, A.
Institución
Resumen
ALA is the precursor of EPA and DHA and its dietary availability is limited. Vegetable oils rich in
ALA (48–64%) are alternatives for increasing its consumption. The conversion of ALA into EPA and DHA and
the ratio (EPA+DHA/ALA) was evaluated in different tissues from male Wistar rats fed ALA –rich oils. Four
groups (n=12/group) were fed for 21 days with oils from: a) corn (CO, 3% ALA); b) soybean (SO, 6% ALA);
c) sacha inchi (SIO, 48% ALA) and; d) chia (ChO, 64% ALA). SO, SIO and ChO significantly increased ALA
levels (p<0.05) in the tissues. Only SIO and ChO increased tissue EPA and DHA while reducing n-6/n-3 ratio
(p<0.05). SIO and ChO are suggested as good sources of ALA to increase tissue EPA and DHA. ALA es precursor de EPA y DHA y sus fuentes dietarias son
limitadas. Aceites ricos en ALA (48–64%) son una alternativa para incrementar su consumo. En este trabajo se
evaluó la conversión de ALA a EPA y DHA, y la relación (EPA+DHA/ALA) en tejidos de ratas macho Wistar
alimentadas con aceites con alto contenido en ALA. Cuatro grupos (n=12/grupo) recibieron durante 21 días
aceite de: a) maíz (CO, 3% ALA); b) soja (SO, 6% ALA); c) sacha inchi (SIO, 48% ALA) y; d) chía (ChO, 64%
ALA). SO, SIO y ChO incrementaron ALA (p<0,05) en los tejidos. Solo SIO y ChO incrementaron el EPA y
DHA, disminuyendo la relación n-6/n-3 (p<0,05). Se propone SIO y ChO como fuentes de ALA para incrementar
EPA y DHA en los tejidos.