Inhibición del crecimiento y alteraciones morfológicas de Staphylococcus aureus causadas por el aceite esencial de Aloysia triphylla

dc.creatorOliva, Maria de Las Mercedes
dc.creatorCarezzano, Maria Evangelina
dc.creatorGallucci, Mauro Nicolas
dc.creatorFreytes, Sebastian Alfredo
dc.creatorZygadlo, Julio Alberto
dc.creatorDemo, Mirta Susana
dc.date.accessioned2018-04-16T19:39:39Z
dc.date.available2018-04-16T19:39:39Z
dc.date.created2018-04-16T19:39:39Z
dc.date.issued2015-03
dc.identifierOliva, Maria de Las Mercedes; Carezzano, Maria Evangelina; Gallucci, Mauro Nicolas; Freytes, Sebastian Alfredo; Zygadlo, Julio Alberto; et al.; Growth inhibition and morphological alterations of Staphylococcus aureus caused by the essential oil of Aloysia triphylla; Soc Fitoquimica Latinoamericana; Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas; 14; 2; 3-2015; 83-91
dc.identifier0717-7917
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11336/42175
dc.identifierCONICET Digital
dc.identifierCONICET
dc.description.abstractAloysia triphylla essential oil (EO) has antimicrobial activity on Staphylococcus aureus which is a pathogen responsible for severe infections and food contamination. The target of EO is mainly in the cytoplasmic membrane. In this work the mechanisms of action of the EO of A. triphylla on S. aureus were investigated. A. triphylla was collected from La Paz. The oil was analyzed by GC-MS. The antimicrobial effects were evaluated by MIC, MBC, killing time and TEM. MIC values were 23 µg/mL for 6.3 x 104 CFU/mL, 92 µg/mL for 5.71 x 105 CFU/mL and 180 µg/mL for 9 x 106 CFU/mL. The MBC was 5920 µg/mL for all cellular concentrations and it was necessary more time to kill bigger cell populations. Multilamellar and mesosome-like structures on the membrane were seen by TEM. A. triphylla oil is an antibacterial compound against S. aureus which main mechanism of action seems to be the cytoplasmic membrane disruption.
dc.description.abstractEl aceite esencial (AE) de Aloysia triphylla posee actividad antimicrobiana contra Staphylococcus aureus, patógeno responsable de infecciones nosocomiales e alimenticias. El blanco de acción de los AE es la membrana citoplasmática. El mecanismo de acción del AE de A. triphylla sobre S. aureus fue investigado. El AE de A. triphylla (La Paz, Argentina) fue analizado por CG-EM. Se evaluó el efecto antimicrobiano por CIM, CBM, tiempo de muerte y MET. Los valores de CIM fueron 23 µg/mL para 6.3 x 104 UFC/mL, 92 µg/mL para 5.71 x 105 UFC/mL y 180 µg/mL para 9 x 106 UFC/mL. La CBM fue 5920 µg mL para todas las concentraciones celulares estudiadas. El tiempo de muerte fue determinado; necesitando mayor tiempo para matar una población celular elevada. Fueron observados por MET estructuras multilamerales y semejantes a mesosomas. El AE de A. triphylla es un potencial compuesto antibacteriano contra S. aureus donde su principal mecanismo de acción es por disrupción de la membrana citoplasmática.
dc.languageeng
dc.publisherSoc Fitoquimica Latinoamericana
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=85636183002
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectAloysia Triphylla
dc.subjectEssential Oil
dc.subjectAntimicrobial Activity
dc.subjectStaphylococcus Aureus
dc.subjectKilling Time
dc.subjectElectronic Microscopy
dc.titleGrowth inhibition and morphological alterations of Staphylococcus aureus caused by the essential oil of Aloysia triphylla
dc.titleInhibición del crecimiento y alteraciones morfológicas de Staphylococcus aureus causadas por el aceite esencial de Aloysia triphylla
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículo
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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