Tesis
Calidad microbiológica de argopecten purpuratus "concha de abanico" utilizados en acuicultura proveniente de bahía samanco - ancash, 2015
Autor
Espinoza Ramírez, Jessica Karina
Institución
Resumen
The aquaculture activity in Peru has been increasing by national and international demand for seafood products, being one of the products most in demand Argopecten purpuratus "scallops". For this food product is considered apt for human consumption must comply with maximum permissible limits for microbiological parameters of Salmonella: Absence / 25g and E. coli: <230 MPN / 100g according to Sanitary Standard D.S. of live bivalve molluscs Nº 007-2004-Produce, also seawater associated with culture of Argopecten purpuratus must meet microbiological maximum permissible limit of thermotolerant coliforms: <14 MPN / 100 mL according to national environmental quality standards for water D.S. 002-2008-MINAM. To determine the microbiological quality of Argopecten purpuratus and seawater associated, were performed standardized microbiological tests developed by international organizations such as International Organization for Standardization (ISO) and American Public Health Association (APHA) were performed. The tests performed in Argopecten purpuratus were: detection of Salmonella according to ISO 6579: 2002, Microbiology of food and the animal feeding stuffs - Horizontal method for the detection of Salmonella spp, and enumeration of E. coli according ISO 16649-3. 2005, Microbiology of food and the animal feeding stuffs - Horizontal method for the enumeration of β - glucoronidase - positive Escherichia coli - Part 3: Most probable number technique using 5 - bromo - 4 - chloro - 3 - indolyl - β - D - glucuronide. The test performed for seawater was coliforms thermotolerant as Multiple-Tube Fermentation Technique for Members of the Coliform Group. The results obtained showed that both Argopecten purpuratus as sea water associated with its cultivation have good quality so that the food product is suitable for human consumption. La actividad acuícola en el Perú se viene incrementando por la demanda nacional e internacional de los productos de origen marino, siendo uno de los productos con mayor demanda Argopecten purpuratus “Concha de abanico”. Para que este producto alimenticio se considere apto para el consumo humano debe cumplir con límites máximos permisibles en los parámetros microbiológicos de Salmonella: Ausencia/25g y E. coli: < 230 NMP/100g según la Norma Sanitaria de Moluscos Bivalvos Vivos D.S. Nº 007-2004-Produce, además el agua de mar asociada al cultivo de Argopecten purpuratus debe cumplir con un límite máximo permisible microbiológico de coliformes termotolerantes: < 14 NMP/100 mL según los estándares nacionales de calidad ambiental para agua D.S. 002-2008-MINAM. Para determinar la calidad microbiológica de Argopecten purpuratus y del agua de mar asociada, se realizaron ensayos microbiológicos estandarizados desarrollados por organizaciones internacionales tales como International Organization for Standardization (ISO) y American Public Health Association (APHA). Los ensayos realizados en Argopecten purpuratus fueron: detección de Salmonella según ISO 6579:2002, Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for the detection of Salmonella spp., y enumeración de E. coli según ISO 16649 – 3: 2005, Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for the enumeration of β – glucoronidase – positive Escherichia coli – Part 3: Most probable number technique using 5 – bromo – 4 – chloro – 3 – indolyl – β – D – glucuronide. El ensayo realizado para agua de mar fue Coliformes Termotolerantes según Múltiple-Tube Fermentation Technique for Members of the Coliform Group. Los resultados obtenidos reflejaron que tanto Argopecten purpuratus como el agua de mar asociada a su cultivo presentan una buena calidad es así que este producto alimenticio es apto para el consumo humano