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The Changing and Flexible Nature of Imitation and Adulteration: The Case of the Global Wine Industry, 1850-1914
(Cambridge University Press, 2020-06)
The first wave of globalization, from 1850 to 1914, is considered to be a period when global trade and investment increased at a steady pace, impacting on global economic growth. Yet that evolution was not consistent across ...
Hybridization and spore dissection of native wine yeasts for improvement of ethanol resistance and osmotolerance
(Springer, 2022-09)
Global warming has a significant impact on different viticultural parameters, including grape maturation. An increment of photosynthetic activity generates a rapid accumulation of sugars in the berry, followed by a dehydration ...
Effect of leaf‐to‐fruit ratios on phenolic and sensory profiles of Malbec wines from single high‐wire‐trellised vineyards
(Wiley, 2020-08)
BACKGROUND: The single high‐wire system is a free canopy trellis system suitable for warm to hot climates. In a global warming scenario, it arouses as a technological solution since it prevents berry overheating and sunburn. ...
''Los chinos no beben vino'': Mercados, intermediarios y valor del vino argentino en China
(Wiley Blackwell Publishing, Inc, 2020-09)
En este artículo analizo las relaciones comerciales entre América Latina y China desde la perspectiva de los intermediarios comerciales argentinos, europeos y chinos que promocionan vinos argentinos en China. En la última ...
A Gondwanan Imprint on the Global Diversity and Domestication of the Wine and Cider Yeast Saccharomyces uvarum
(Nature, 2014-06)
In addition to Saccharomyces cerevisiae, the cryotolerant yeast species S. uvarum is also used for wine and cider fermentation but nothing is known about its natural history. Here we use a population genomics approach ...
Caracterización química de vinos Malbec y Cabernet franc provenientes de dos localidades de La Pampa (Argentina), en relación al grado de madurez de las uvas
(Facultad de Ciencias Aplicadas a la Industria, Universidad Nacional de Cuyo, 2022-07-26)
Este trabajo tiene como objetivos, caracterizar la composición química de uvas y vinos de las variedades Malbec y Cabernet franc provenientes de 25 de Mayo y Casa de Piedra (La Pampa, Argentina) e interpretar la influencia ...
Revisión: biotecnología aplicada a la viticultura
(Ediciones INTA, 2021-12)
El vino es una bebida altamente comercializada; en las últimas tres décadas se ha observado un aumento en la globalización de este producto. Las empresas vitivinícolas buscan nuevos avances tecnológicos que permitan aumentar ...
Las exportaciones vitivinícolas argentinas: Una historia basada en episodiosArgentine wine exports: An episode-based story
(Instituto de Economía Agrícola, 2016-07)
Este trabajo explora los diferentes episodios por los cuales transitó la industria vinícola argentina durante el periodo 1980-2012, en el marco de la globalización del sector. En particular, se estudia la importancia que ...
Learning networks in innovation systems at sector / regional level in Argentina: Winery and dairy industries
(2011)
This work studies how the set of relationships that gives place to the learning processes is established in the food industry
in Argentina. A theoretical ad hoc approach is adopted, conjugating the concepts of innovation ...
Transformaciones recientes de las actividades vitivinícolas en Argentina y avance del agronegocio, 1990-2010Recent transformations in Argentina’s wine making activity and advancement of agribusiness, 1990-2010
(Asociación Latinoamericana de Sociología Rural; Centro de Estudios e Investigaciones Laborales, 2019-06)
En este artículo se aborda la manera en que los cambios en la actividad vitivinícola ocurridos a partir de fines de la década de 1980se vinculan con las transformaciones del agro en Argentina, con la lógica productiva del ...